Krv iz uha? Uzroci od pucanja bubne opne do raka

krvarenje iz uha

Krvarenje iz uha mogući uzroci

Krvarenje iz uha je iscedak iz uha koji sadrži krv. Ovaj iscedak može biti kombinacija gnoja, ušnog voska, tečnosti i krvi. Iako postoje drugi mogući uzroci, najčešći uzrok za krvarenje iz uha kod odraslih je ruptura ili perforirana bubna opna.

Uvo je podeljeno na 3 dela: spoljašnje uho (uključuje spoljašnji deo uha i ušni kanal), srednje uho (uključuje bubnu opnu i tri male kosti uha) i unutrašnje uho (uključuje nervne završetke koji detektuju zvučne talase.

Sluh se javlja kada zvučni talasi prolaze kroz spoljašnje uho i u srednje uho, gde izazivaju vibracije bubne opne i kostiju.

Ove vibracije se zatim prenose kroz unutrašnje uvo, pretvaraju se u električne impulse i u mozgu se prevedu kao zvuk.

Pucanje ili perforirana bubna opna znači da je ova osetljiva membrana oštećena ili je pukla. Kada pukne bubna opna, osoba može da doživi gubitak sluha.

Pucanje bubne opne je razlog za lečenje, jer je bubna opna prirodna barijera za bakterije koje ulaze u srednje i unutrašnje uho.

krv iz uha

Dobra vest je da će se puknuta bubna opna sama izlečiti u roku od nekoliko nedelja; međutim, treba preduzeti mere opreza kako bi se izbegla infekcija.

Krvarenje iz uha takođe može biti posledica ozbiljnijih uslova, kao što je udarac u glavu ili kancer ušnog kanala. Trebalo bi da se obratite doktoru svaki put kada krvarite iz uha.

Ako doživite krvavi iscedak iz uha posle pada ili udarca glave, potražite hitnu medicinsku pomoć.

U zavisnosti od osnovnog uzroka, pored krvarenja iz uha možete doživeti simptome, uključujući:

 • zujanje u uhu
 • bol u uhu
 • slabost lica
 • groznica
 • glavobolja
 • gubitak sluha.

Krvarenje iz uha kod odraslih je obično posledica puknute ili perforirane bubne opne, što može da bude uzrokovano infekcijom srednjeg uva (otitis media).

Međutim, krvarenje iz uha takođe može biti uzrokovano traumom glave ili samog uva i drugim ozbiljnim uslovima. Obavezno obavestite svog doktora o svim drugim simptomima koje doživljavate da biste rešili sve moguće uzroke.

Uzroci za pucanje bubne opne uključuju:

 – Nagle promene nadmorske visine (barotrauma)

– Infekcija uha

– Strani objekat probija bubnu opnu

– Veoma glasna buka.

Ozbiljni ili smrtonosni uzroci krvarenja iz uha

U nekim slučajevima, krvarenje iz uha može biti simptom ozbiljnog ili opasnog po život stanja koje se mora odmah zbrinuti. Ovi uzroci uključuju:

 • rak ušnog kanala ili srednjeg uha
 • trauma glave, kao što je udarac u glavu
 • trauma ušnog kanala ili srednjeg uha, kao što je od jakog šamara ili stranog objekta.

Koje su potencijalne komplikacije krvarenja iz uha?

Komplikacije krvarenja iz uha su povezane sa osnovnim uzrocima. Razbijena bubna opna je razlog za zabrinutost, zato što je ona prirodna barijera za bakterije koje ulaze u srednje i unutrašnje uho.

Krvarenje iz uha usled udarca u glavu je razlog za zabrinutost, jer je komplikacija udarca glave trajno oštećenje mozga.Vremenom, ruptura bubne opne može dovesti do potencijalno ozbiljnih komplikacija, uključujući:

– Infekcija uha

– Mastoiditis (širenje infekcije na kost iza uha)

– Stalni gubitak sluha.

 Krvarenje iz uva bez bola

Krvarenje iz uva bez bola je obično posledica male posekotine u uhu ili iritacije bubuljice u uhu, što često izaziva vrlo blago krvarenje, gotovo tačkasto i ne izaziva bol.

Međutim, ukoliko ovo stanje traje dugo ili se često ponavlja – svakako da bi trebalo da se obratite lekaru. Ponekad i povreda glave može da izazove krvarenje iz uva bez bola, što je veoma ozbiljno stanje.

Krv u uhu kod dece i beba

 Krv u uhu kod dece i beba je obično posledica guranja stranog predmeta u uho, ali može da ukazuje i na infekciju uha.

U ozbiljnim slučajevima, krv u uhu kod dece i beba može da bude posledica pada, udarca ili povrede glave. Ukoliko ovo stanje potraje ili ne vidite koji bi to uzrok mogao da izazove krvarenje iz uha, obavezno odvedite dete kod doktora.

 Povreda uva štapićem za uši

 Povreda uva štapićem za uši je veoma česta pojava. Pored toga što se štapićem za uši može oštetiti bubna opna, može i da se sabije ušna mast i prljavština duboko u uho, što može da napravi blokadu, stvori čep i dovede do oštećenja i infekcije uha. Sigurno vam je poznato da se ne preporučuje korišćenje štapića za uši.

Šta raditi kad uvo krvari (Kako zaustaviti krv iz uha)

 Ukoliko je krvarenje iz uha izazvano spoljašnjom povredom, evo šta treba da uradite:

 – Koristite sterilnu gazu ili pamučni tufer kako biste prikrili povredu i blago pritisnite.

– Stisnite povredu uha hladnom oblogom. Možete koristiti led, ali nemojte direktno naneti led na povredu, već koristite čist peškir da uvijete led.

– Da biste izbegli infekciju, potražite medicinsku pomoć.

Kako zaustaviti krv iz uha, ako uho krvari unutra:

– Morate staviti sterilnu gazu ili pamučni tufer na vrh uha kako biste sakupili krv.

Ne bi trebalo staviti gazu ili tufer u uši, pošto ne znate koji deo krvari, a koji deo ako se dodirne pogoršava krvarenje. Ukratko, ne stavljajte ništa unutar ušnog kanala.

Lezite sami (ako nema nikoga da vam pomogne) u poziciju tako da uho koje krvari bude na tlu. Ovo pomaže da krvarenje brže prestane.

Ne bi trebalo da legnete u položaj tako da uho koje krvari bude na vrhu – ovo može samo da pogorša problem.

Tražite odmah pomoć lekara, možete ići u bolnicu ili pozvati hitnu pomoć. To je zato što vi sami ne znate tačno koji se problem desio unutar vašeg uva.

Doktor će dijagnostikovati krvarenje u ušima na osnovu vizuelnog pregleda i pratećih simptoma.

Tretman krvarenja u uhu zavisi od toga šta je uzrokovalo ovo stanje. Tipični tretmani uključuju:

 • antibiotici za infekcije uha
 • zaštita ušiju od vode i prljavštine
 • anti-inflamatorni i lekovi za bol
 • tople obloge
 • bolničko posmatranje ili lečenje potresa glave.

Ako osoba ima posekotinu ili povredu koja uzrokuje krvarenje uha, ona bi trebalo da čuva ovo područje čistim i da izbegne čačkanje povrede dok ne zaceli.

U nekim slučajevima ozbiljnih povreda, može biti potreban veći broj tretmana, uključujući hirurgiju i hospitalizaciju.