Kako zaustaviti curenje nosa

curenje nosa

Da li vam stalno curi nos? Prilično dosadan problem, zar ne? Evo nekoliko jednostavnih prirodnih rešenja kako da kako zaustaviti curenje nosa!

„Ja plačem samo kada ljuštim luk i kad se setim da te nema…“ Tako je i sa mojim nosem procuri : kada ljuštim luk, kada je hladno, ako kijam zahvaljujući alergiji i kad krišom plačem dok pakujem torbu sinu studentu kao da studira u Urugvaju . E sad pitam se ja  zašto kreće voda iz nosa za svaku sitnicu. Zašto je taj brežuljak što nam raste sa lica posebno pozvan da registruje sve što se meni dešava i zasipa me cisternom vode za sve i svašta.

Ljudski nos može da razlikuje preko jednog triliona mirisa, kažu istraživanja. Nos oseća mirise preko olfaktornog nerva koji se nalazi na vrhu nazalne šupljine. Ovaj deo nosa ima brojne nervne završetke koji prenose mirisne senzacije do mozga.

Da bismo razumeli zašto dolazi do curenja iz nosa moramo razumeti da pored toga što je u njemu smešteno čulo mirisa i što služi za disanje, nos predstavlja pravi filter na ulazu u naš organizam koji kontroliše šta udišemo štiteći na taj način naša osetljiva pluća.

Lepljiva sluz kojom je sluzokoža nosa pokrivena zarobljava sve nepoželjne čestice puštajući samo čist vazduh da prodre u pluća.

Kako dolazi do curenja iz nosa

Kada sluzokoža nosa registruje uljeza u vidu alergena, stranog tela ili najčešće klica koje se nastane u nosnoj šupljini ona nabubri, nos tada proizvodi veće količine sluzi da bi se odbranio.

Dakle, curenje nosa je odbrambeni mehanizam organizma i uvek pokazuje da nešto nije kako valja.

Nekada je u pitanju bezazlen povod kao kada ljuštite luk ili iščupate nepoželjnu dlačicu iz nosa, ali ako curenje iz nosa duže traje nipošto ga ne smemo zanemariti. U tom slučaju nephodno je da ojačate svoj  imunitet.

Uzroci curenja iz nosa

Faktori koji izazivaju ovaj problem mogu biti mnogobrojni. Ono što nam prvo pada na pamet je kijavica. Nastaje kada rinovirusi dospeju  u nos i tu se razmnože izazivajući upalu sluznice nosa što prouzrokuje lučenje veće količine vode iz nosa.

Naravno ova izlučevina nije obična voda već tečnost u kojoj su koncentrisanakoja nastoje da ubiju uljeza tj. virus izazivač. U ovom slučaju curenje iz nosa prate i drugi simptomi kao što je glavobolja, zujanje u ušima kijanje i ponekad povišena temperatura. Sluznica obično toliko otekne da se nos zapuši.

Mnogo češće se, međutim,  dešava da nam lije voda iz nosa kada nismo bolesni.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da su alergije najrasprostranjenija bolest savremenog sveta. Gotovo da se ne možete setiti ni jedne osobe koja nije alergična na nešto.

Uzroci mogu biti zaista brojni, ponekad su čak bizarni. Pretpostavlja se da  su alergije, u stvari, posledica oslabljenog imunog sistema. Ne sve ali dobar broj alergija se manifestuju sekrecijom vode iz nosa. Ljudski organizam je savršena mašina u kojoj svaki organ radi besprekorno funkcionalno.

Curenje iz nosa je u slučaju alergije obično praćeno i suzenjem i peckanjuem očiju. Koliko god bezazleno izgledalo upropastiće vam dan. Nikako ne želimo da dan provedemo naduvenog nosa sa maramicom u rukama. Tim pre što curenje iz nosa izazvano alergijom može trajati danima.

Sluznica nosa je veoma osetljiva i shodno svojoj funkciji treba da bude takva ali to znači da će je i beznačajni povodi ititirati. To može biti i par neposlušnih dlačica koje ste pincetom iščupali ali i strano telo ako dospe u nos.

Hormonski disbalans takođe može biti uzročnik pojačane sekrecije vodenaste sluzi iz nosa.

Trudnicama često nekontreolisano curi nos. Odnos i nivo hormona u trudnoći se znatno menja u odnosu na organizam žene koja nije gravidna. Više od 30% žena u trudnoći pati od trudničkog rinitisa koji se može javiti u ranoj trudnoći sa tedndencijom da se pogorša kako trudnoća odmiče. Problem obično nestaje odmah nakon porođaja, najkasnije za dve nedelje.

Vazomotorni rinitis (rinitis koji nije infektivnog niti imunološkog porekla) podstiču promene u sredini, kao što su hladan vazduh, visoka vlažnost, snažni mirisi, ali i stres.

Dobro se koriguje sa intranazalnim slanim rastvorom .

Hladan vazduh tokom zimskih meseci  kod svih nas prouzrokuje curenje nosa. Na mrazu bukvalno dolazi do kondenzacije vode u nosu koja zatim u vidu sitnih kapljica curi. Ovo ne treba nikoga da brine i osim što je neprijatno nema nikakvih posledica. Kada se ponovo nađete na toplom i simptomi će prestati.

CSF rhinorrhea predstavlja drenažu cerebralne spinalne tečnosti kroz nos. Ovaj deo ljudskog tela dnevno proizvodi oko 800 ml tečnosti koja okružuje mozak. Takozvana „moždana tečnost“ ima važnu funkciju u organizmu, otprilike kao limfa u ostatku organizma. Ovde se nećemo upuštati u medicinska objašnjenja i ovo navodimo samo kao jedan od mogućih uzroka curenja iz nosa.

Prirodni lekovi sprečavaju curenje iz nosa

Bilo koji od uzroka da je izazvao probleme svakako želimo da ih se rešimo što pre.

U svakoj apoteci možete kupiti bezbroj bočica različitih preparata koji će trenutno otpušiti nos i zaustaviti curenje. Ono što ne smete nikako zaboraviti kada su ovi lekovi u pitanju je činjenica da ih smete koristiti svega nekoliko dana. Neki pak nisu pogodni za primenu kod dece, većinu ne biste smeli koristiti u trudnoći, za neke se čak tvrdi da izazivaju zavisnost.

Slana voda za otpušavanje nosa i zaustavljanje curenja

Slana voda je najbolji kućni lek  za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa.  Izaziva razređivanje sekreta i na taj način olakšava njegovo izbacivanje. Kanali se čiste i nos vam više neće biti zapušen. Pored toga so je i dezinficijens koji će uništiti štetne mikrobe u nosu.

  • Pomešajte pola supene kašike soli u dve šolje tople destilisane vode. Zabacite glavu unazad i pomoću kapaljke stavite nekoliko kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu .Blago udahnite kako biste uvukli slanu tečnost  dublje u nosne kanale.Nakon toga izduvajte nos da biste uklonili  sekret pomešan sa slanim rastvorom.Ponovite postupak nekoliko puta dok ne osetite olakšanje. Ponavljajte nekoliko dana dok se stanje ne popravi.

Inhalacija toplom vodenom parom

I topla para je takođe dobar kućni lek za  zaustavljanje curenja.

Nadnesite glavu iznad lonca vrele vode u koju ste dodali šaku morske soli i desetak kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Pokrijte se velikim peškirom preko glave tako da stvorite uslove da udišete samo toplu paru, ne i spoljašnji vazduh. Dišite kroz nos i pokušajte da izdržite što duže, najmanje 10 minuta ili dok voda ne počne da se hladi. Povremeno izduvajte nos ako imate potrebu, na kraju to svakako uradite.

Ako nemate esencijalno ulje i morsku so dobro će poslužiti i kuhinjska so u kombinaciji sa šakom suvih listova bosiljka, nane ili majčine dušice.

Inhalacija bosiljkom se posebno preporučuje kada su problemi sa nosem uzrokovani upalom sinusa.

U zamenu za ovu vrstu inhalacije koju mnogi ne vole idite pod vreo tuš.

Ulje slačice

Ulje slačice ima antibakterijska, antivirusna i antihistaminska svojstva i može pružiti treutno olakšanje kod različitih simptoma rinitisa.

Blago zagrejte malu količinu ulja slačice. Kapaljkom ukapajte po jednu do dve kapi u obe nozdrve. Ovo će vam pročistiti kanale u nosu.Ponovite dva do tri puta.Ulje slačice možete dodati i vreloj vodi za inhalaciju u kombinaciji sa semenom kima. Ti kašike ulja slačice plus kašika kima. Udišite paru koja nastaje iz ove mešavine. Jaka aroma ulha slačice će ugrejati repiratorni sistem i odmah ćete osetiti olakšanje problema sa zapušenim nosem. Ponovite ovo dva puta na dan.