Kada je bol u oku alarmantan simptom

bolovi u oku

Crvenilo oka, uporni bol ili svrab praćeni smetnjama u vidu, signali su da treba da se obratite lekaru.
Nivo bola nije proporcionalan sa ozbiljnošću uzroka. Relativno mali problem, kao što je blagi nadražaj rožnjače, može da bude veoma bolan i neprijatan. S druge strane, pojedina ozbiljna stanja oka, kao što su katarakta, glaukom ili dijabetes ne prati nikakav bol sem subjektivnog i objektivnog slabljenja vida.

Poreklo bola

U većini slučajeva bol je prouzrokovan problemima u samom oku, infekcijom, nadražajem ili povredom. Ponekad, iako boli oko, poreklo tegoba može biti vezano za glavobolju, upalu sinusa ili dr.

Bol u oku opisuje se kao oštra, tupa ili pulsirajuća. Treba je razlikovati od površnog nadražaja ili osećaja stranog tela. Rožnjača oka (prednji deo oka koji pokriva šarenicu, zenicu i očnu sobicu) je bogata živcima i jako je osetljiva na bol. Interesantno je da rožnjača ima najviše receptora za bol, čak puno više u odnosu na jagodice prstiju.

Osećaj stranog tela u oku kod većine pacijenata uzrokuje neprijatnost, peckanje u oku i iritaciju, te ih ometa u obavljanju aktivnosti.

Osećaj težine u oku dobro je poznat svima koji mnogo vremena provode pred računarom/monitorom.

Bol na površini oka – pacijenti opisuju kao svrab, osećaj peckanja i pulsiranje oka (titranje oka). Najčešći uzrok boli na površini oka je strano telo koje je zalutalo u oko. Infekcija oka ili bilo koji drugi faktor može izazvati iritaciju, te osećaj bola ili svrab.

Bolovi u očima – sinusitis; Upala sinusa može uzrokovati bol u području očiju, kao i njihov otok i osetljivost. Upala sinusa spada u otorinolaringološke uzroke boli u oku.

Reflektiranu bol oka može uzrokovati i migrenska glavobolja sa simptomom režeće boli, fotofobije (osetljivosti na svetlo) i iscetkom iz oka i/ili nosa.

Bol u dubljim slojevima oka može biti uslovljena ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Snažna bol u oku može biti praćena delimičnim gubitkom vida i to je znak za potrebnu lekarsku pomoć.

Bol u oku i glavi – može biti znak visokog očnog pritiska.

Ističemo, lečiti bol u oku uz pomoć analgetika, a da pritom ne poznajete uzrok i izvor boli može biti beskorisno i potencijalno opasno. Analgetici će na neko vreme zaustaviti bol i zamaskirati osnovni uzrok boli. Neodgovornom upotrebom lekova rizikujete otpornost na određenu grupu lekova, odlažete započinjanje pravovremene i odgovarajuće terapije.