Kad pukne cista na jajniku evo koji su simptomi

puknuće ciste na jajniku simptomi

Cista na jajniku predstavlja tečnošću ispunjenu kolekciju, poput kese, u samom tkivu jajnika. Vrlo su česte i najčešće se formiraju tokom ovulacije.

Ovulacija se dogaća tokom svakog ciklusa, jednom mesečno, i označava otpuštanje jajne ćelije iz jajnika.

U većini slučajeva, ciste su bezopasne i žene koje imaju cistu na jajniku nemaju nikakve simptome.

Šta je cista na jajniku?

Dakle, cista uopšteno predstavlja kolekciju tečnosti (različitog sastava) u formi okrugle ili ovalne kese, koja se može javiti na brojnim mestima u organizmu. Ciste na jajniku se nalaze unutar samog tkiva jajnika.

Tipovi cisti:

Folikularna cista

Predstavlja normalnu pojavu koja se događa tokom menstrualnog ciklusa. Svakog meseca jajnik otpusti jednu jajnu ćeliju. Jajna ćelija raste unutar folikula (kesasta formacija) u jajniku. Kada folikul sazri, on puca i oslobađa jajnu ćeliju u jajovod.

Folikularne ciste nastaju kada se folikul ne otvori i ne oslobodi jajnu ćeliju. Kao posledica ovoga, folikul nastavlja da raste i formira cistu.

Folikularna cista je uglavnom asimptomatska i nestaje u periodu od 1 do 3 meseca.

Cista žutog tela

Kada folikul koji je sadržao jajnu ćeliju pukne i oslobodi je, ostatak folikula se skuplja (degeneriše) i formira žuto telo. Funkcija žutog tela je lučenje hormona za pripremu sledeće jajne ćelije za naredni menstrualni ciklus.

Cista žutog tela se formira ukoliko ne dođe do skupljanja (degeneracije) folikularne kese nakon pucanja. Umesto toga, dolazi do ponovnog zatvaranja kese, nakon što se jajna ćelija otpusti u jajovod i zatim dolazi do nakupljanja tečnosti u njoj. Većina cisti žutog tela nestaje nakon nekoliko nedelja, međutim njihova veličina može dostići i 10 centimetara. Takođe, imaju tendenciju krvarenja i mogu dovesti do uvijanja jajnika, stoga često mogu biti i vrlo bolne.

  • 3 Endometriomi – nastaju kod endometrioze
  • 4 Dermoidi – uglavnom asimptomatski
  • 5 Cistadenomi – mogu dostići velike razmere

Kod nekih žena, jajnici stvaraju veliki broj sitnih cista, ovo se naziva sindrom policističnih jajnika, koji može uzrokovati različite probleme sa jajnicima i ostajanjem u drugom stanju.

Maligne ili kancerogene ciste su veoma retke i češće se javljaju kod starijih žena.

Većinski, ciste na jajniku su benigne (dobroćudne) prirode.

Kod koga se javlja cista na jajniku?

Cista na jajniku se javlja kod žena sa redovnim menstruacijama. Šta više, kod većine žena se mesečno javi jedna folikularna i jedna cista žutog tela. Uglavnom prolaze nezapaženo ukoliko ne stvaraju dodatne probleme ili ukoliko ne dođe do formiranja multuplih (višebrojnih) cisti.

8% žena u predmenopauzi razvije velike ciste koje zahtevaju terapiju. Cista na jajniku se ređe javlja nakon menopauze. Žene u postmenopauzi sa cistom na jajniku imaju veći rizik od nastanka karcinoma na jajniku.

Potrebno je javiti se doktoru ukoliko imate simptome nadutosti, čestu potrebu za uriniranjem, bol ili pritisak u karlici i abnormalno vaginalno krvarenje. Ovi mogu biti simptomi ciste na jajniku i drugih ozbiljnih problema.

Pucanje ciste na jajniku    

Pucanje ciste na jajniku, koje je u principu veoma retko, može izazvati jak bol i unutrašnje krvarenje. Puknuće ciste na jajniku povećava rizik od infekcija i može biti opasno po život ako se ne leči.

Kad pukne cista na jajniku simptomi     

Kako izgleda kad pukne vodena cista na jajniku? Kada je u pitanju pucanje ciste na jajniku simptomi ne moraju uvek da budu prisutni, naročito ako je cista mala.

Međutim, ponekad pucanje ciste na jajniku može dovesti do jakog bola i unutrašnjeg krvarenja. Puknuće ciste na jajniku obično izaziva bol koji dolazi iznenada i javlja se samo na jednoj strani. Bol može da počne tokom fizičke aktivnosti, kao što su snažne vežbe ili može da počne tokom seksualnog odnosa. Pucanje ciste na jajniku obično ne prouzrokuje temperaturu ili gastrointestinalne simptome.

Dakle, kad pukne cista na jajniku simptomi se najčešće odnose na bol i unutrašnje krvarenje.

Ciste na jajniku u menopauzi         

Ciste na jajniku se mogu razviti tokom trudnoće ili u bilo kom trenutku u životu žene, stoga su naravno, moguće i ciste na jajniku u menopauzi. Neke vrste ciste na jajniku se odnose na menstrualni ciklus i događaju se pre nego što žena dostigne menopauzu (vremenski trenutak u kome žena nije imala menstrualni period za 12 uzastopnih meseci). Međutim, cista na jajniku posle menopauze i dalje može da se razvije.

Lečenje

Lekar može da preporuči lečenje cisti na jajniku u vidu njenog skupljanja (tj. otpuštanja tečnosti iz nje) ili uklanjanja ciste ako ona ne nestane sama ili ako raste. Ukoliko su ciste manje i ne izazivaju tegobe, može se savetovati samo njihovo praćenje i redovan odlazak na pregled.

Antibebi (kontraceptivne) pilule

Ukoliko imate ponavljanje ciste na jajnicima, vaš lekar može propisati oralne kontraceptive da zaustavi ovulaciju i spreči razvoj novih cisti. Oralni kontraceptivi mogu smanjiti rizik od raka jajnika. Rizik od raka jajnika je veći kod žena u postmenopauzi.

Čaj za ciste na jajnicima

Biljni čajevi se smatraju jednim od najboljih (i efektivnih) prirodnih tretmana za ciste na jajniku. Pored toga što deluju protiv velikih cisti na jajniku, biljni čajevi mogu ponuditi ogromno olakšanje od sporednih efekata ovih cisti, kao što su bol i nelagodnost. Šolja čaja za ciste na jajnicima svakog jutra može da vam pomogne, kao i da spreči ponovno pojavljivanje ovih cisti.