Genitalne bradavice (kod muškaraca i žena) lečenje, uzrok, simptomi

GENITALNE BRADAVICE su mesnate izrasline tamnocrvene ili sivkaste boje koje se javljaju na genitalijama i oko anusa i mogu se javiti i kod muškaraca i kod žena.Genitalne bradavice se zovu i kondilomi i polne bradavice.

Ovo je najčešća polno prenosiva bolest koju izaziva virus. Genitalne bradavice poznatije kao kondilomi se javljaju zbog humanog papiloma virusa (HPV).Ovaj virus se može naći i kod muškaraca i žena svih starosnih dobi.

Genitalne bradavice se najčešće javljaju kod osoba starih između 17 i 33 godine. Ove bradavice su veoma zarazne. Samo jedan odnos sa zaraženom osobom je sasvim dovoljan za širenje infekcije.

Polne bradavice se mogu javiti i kod male dece zbog direktnog kontakta sa kožom zaražene osobe. Ipak, pojava genitalnih bradavica kod dece uvek povlači sumnju da je prisutno seksualno zlostavljanje.Preko 20% osoba sa genitalnim bradavicama ima još neku polnu bolest.


Uzrok

genitalne bradavice

Šta izaziva genitalne bradavice?

Genitalne bradavice se javljaju zbog humanog papiloma virusa (HPV). Do sada je identifikovano preko 100 tipova HPV-a, a smatra se da oko 40 tipova može dovesti do pojave genitalnih bradavica.

Dva tipa HPV-a su najčešći uzročnici genitalnih bradavica (HPV-6 i -11) i ovi tipovi HPV-a retko izazivaju karcinom. Ostali tipovi HPV-a češće izazivaju premaligne promene i rak grlića materice kod žena. HPV-16 je virus koji izaziva genitalne bradavice i uzročnik je oko polovine svih slučajeva raka grlića materice. Ostali tipovi HPV-a koji spadaju u “rizične” za pojavu raka su tipovi 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 i 68. Tipovi HPV virusa koji često izazivaju rak se nazivaju i onkogenim virusima. Neki stručnjaci smatraju da je HPV jedini uzročnik raka grlića materice.

Obične bradavice nisu isto što i genitalne bradavice i izazivaju ih drugi tipovi HPV virusa.

Virusi mogu prodreti kroz kožu i mukozne membrane kroz mikroskopske abrazije na sluzokoži koje se javljaju tokom seksa. Kada HPV napadne ćelije, može da ostane u tkivu mesecima, ili čak i godinama, pre nego što izazove bilo kakav siptom infekcije kao što su na primer kondilomi.

Međutim, oko dve trećine ljudi koji imaju polni odnos sa nekom zaraženom osobom dobiju genitalne bradavice u roku od tri meseca.

Smatra se da su genitalne bradavice kod žena koje koriste oralnu kontracepciju češće, jer one ređe koriste kondome. Ovaj virus se češće javlja i kod osoba koje često menjaju partnere.


Simptomi

genitalne bradavice lecenje

Koji su znaci i simptomi genitalnih bradavica?

Mada su genitalne bradavice bezbolne, stvaraju problem zbog mesta na kom se javljaju, veličine i svraba koji izazivaju.

Bradavice (kondilomi) mogu imati manje od milimetra u prečniku, ali ako se nekoliko bradavica javi jedna uz drugu, mogu imati površinu i do nekoliko kvadratnih centimetara.

I kod muškaraca i kod žena se javljaju bezbolni čvorići, svrab i neobičan iscedak.

U veoma retkim slučajeva se javlja krvarenje ili urinarna opstrukcija, kada se bradavica javi na uretralnom otvoru.

Često se bradavice javljaju na nekoliko udaljenih mesta.

Nije redak slučaj da je, osim bradavica, prisutna i neka polno prenosiva bolest.


Specifični simptomi koji se javljaju samo kod muškaraca ili samo kod žena

genitalne bradavice kod muskaraca

Kod muškaraca se genitalne bradavice mogu javiti na uretri, penisu, skrotumu i oko anusa.Veoma se često pojavljuju oko polnog organa, izgledaju kao meke izbočine sa glatkom ili grubom površinom. Obično imaju i tamniju površinu. Ove lezije su najčešće izdignute, ali u retkim slučajevima mogu biti i ravne. Ponekad su kondilomi kod muškaraca sakriveni među dlakama i zato su teže primetne.Bradavice na preponama kod muškaraca se često smatraju za obične ali su u većini slučajeva u pitanju kondilomi.

Genitalne bradavice kod žena izgledaju uglavnom isto kao kod muškaraca  i najčešće se javljaju na malim usnama stidnice i na vaginalnom otvoru. Lezije su vidljive na spoljnom delu genitalija, ali je uvek neophodno pregledati i vaginalni kanal, grlić materice i anorektalni deo.Zbog kondiloma kod žena retko se javljaju simptomi i u retkim slučajevima se javljaju krvarenje nakon odnosa, svrab i iscedak iz vagine.


Postoji li vakcina protiv HPV-a?

kondilomi slike

Pre nekoliko godina, američka Agencija za hranu i lekove je odobrila vakcinu protiv virusa HPV. Trenutno se ta vakcina preporučuje osobama oba pola starim između 9 i 26 godina. Vakcina je sasvim bezbedna i veoma efikasna u sprečavanju infekcije najčešćim tipovima HPV-a (6, 11, 16 i 18) kod žena koje do vakcinisanja nisu bile izložene HPV-u. Sa druge strane, vakcina je manje efikasna kod osoba koje su već inficirane HPV virusom i ne štite od svih vrsta ove infekcije. Trenutno se sprovode testiranja da bi se pokazalo da li je vakcina efikasna i bezbedna i za primenu kod starijih žena.

Pošto nijedna terapija nije stopostotno efikasna, veoma je važno sprečiti širenje ovog virusa koji izaziva polne bradavice i neke vrste raka. Dalje širenje infekcije se može smanjiti uz pomoć kondoma i suzdržavanjem od seksa dok se terapija ne završi.


Kada potražiti pomoć lekara?

polne bradavice

Ako imate polne bradavice, najbolje je da se obratite svom lekaru.

Ako dođe do krvarenja bradavica, onda se obavezno obratite svom lekaru.Kondilomi koji blokiraju uretralni otvor i koje onemogućavaju mokrenje se smatraju hitnim slučajem i moraju se lečiti što je pre moguće.


Postoji li test kojim se dijagnostikuju kondilomi ?

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu lične anamneze i običnog pregleda.

Ponekad se lezije mogu videti samo uz pomoć posebne tehnike beljenja kože sirćetom. Ova tehnika podrazumeva nanošenja rastvora sirćetne kiseline od 5% na kožu i nakon deset minuta se inficirani delovi kože bolje vide jer pobele.

Ponekad se za utvrđivanje postojanja lezija radi i kolposkopija. Ova procedura se radi kako bi se proverilo da li u vaginalnom kanalu i na grliću materice postoje lezije.

I rutinski papa-test može pokazati da li je prisutna HPV infekcija i da li na grliću materice ima abnormalnih ćelija.

Biopsija se može uraditi ako lezije izgledaju neobično ili ako se ponovo jave nakon tretmana.

Postoje i posebni laboratorijski testovi kojima se potvrđuje prisustvo infekcije HPV-om.


Da li je moguće lečenje prirodnim putem ?

Pošto ove bradavice ne izazivaju simptome i primećuju se tek kada narastu dovoljno da se vide golim okom, mnogi misle da nema potrebe za lečenjem. Međutim, važno je da znate da one postoje i da morate da ih lečite.

Lečenje prirodnim putem neće uništiti sam HPV virus u organizmu, ali možete da preduzmete sledeće mere:

 • Preduzmite potrebne mere da sprečite povredu dela tkiva na kom su se bradavice javile kako ne bi došlo do krvarenja.
 • Koristite zaštitu tokom seksa kako ne biste inficirali partnera.
 • Pošto su same bradavice veoma zarazne, nemojte ih dodirivati. Ne pokušavajte da sami iscedite bradavice.

Lečenje

Kako se leče genitalne bradavice?

Za sada ne postoji efikasan lek za uklanjanje genitalnih bradavica. Postoji dosta opcija da se one uklone, ali nijedan od tih tretmana nije stopostotno efikasan u eliminaciji bradavica i sprečavanju da se one vrate kod svakog pacijenta. Kada dođe do infekcije humanim papiloma virusom, nemoguće je taj virus izbaciti izorganizma. U nastavku slede metode koje se najčešće preporučuju.

 • Krioterapija: ova tehnika podrazumeva smrzavanje bradavica tečnim azotom. Ova metoda se najčešće preporučuje jer ima malo nuspojava i mali je procenat recidiva.
 • Laserski tretman:ovaj tretman se koristi za uklanjanje velikih ili rekurentnih genitalnih bradavica. Obično je potrebna lokalna ili opšta anestezija. Laser fizički uništava lezije koje izaziva HPV. Mane ovog metoda su skupoća, dug oporavak i ožiljci.
 • Elektrodisekcija:kod ove tehnike se za uništavanje genitalnih bradavica koristi električna struja. Obično se radi pod lokalnom anestezijom. Najveći problem je to što dim koji se javlja može biti infektivan.

Kojim lekovima se leče genitalne bradavice?

Postoji nekoliko lekova koji se koriste za lečenje genitalnih bradavica i često se korite kao alternativa drugim tretmanima.

 • Podofilin je lek za spoljnu primenu i mora ga naneti obučeno lice.Međutim, postoji nekoliko vrsta ove kreme koje možete kupiti za kućnu upotrebu. Neke od njih se mogu koristiti i kao prevenciju.
 • Bihlorosirćetna i trihlorosirćetna kiselina se takođe koriste za spoljnu primenu, ali retko kada potpuno rešavaju problem, često se bradavice ponovo javljaju, a nuspojave su bolovi i peckanje.
 • 5-flourouracil se koristi kao krema, mora se dugo primenjivati i izaziva peckanje, iritaciju i još mnoge nuspojave.
 • Interferon alfa-n3 se daje u vidu injekcije i koristi se za lečenje bradavica koje ne reaguju na druge tretmane. Međutim, ima mnoštvo neželjenih dejstava.
 • Imikvimod se koristi kao krema i iritacija kože je česta nuspojava.

Da li se genitalne bradavice mogu ukloniti operacijom?

Bradavice se mogu ukloniti operacijom i obično se taj zahvat radi pod lokalnom anestezijom. Operacija je relativno efikasna kod manjeg broja bradavica i kod bradavica koje nisu velike. Odsecanje bradavica je efikasnije od klasičnih tretmana, ali postoji velika mogućnost da se bradavice opet pojave.


Kakva je prognoza kod genitalnih bradavica?

Neophodno je da ispoštujete sve savete i instrukcije svog lekara.Ako imate HPV infekciju, posetite svog ginekologa kako bi uradio i dodatne testove. Ako se ove bradavice ne izleče iz prve, moraćete opet kod svog lekara ili dermatologa.

U mnogim slučajevima, tretman ne utiče na ove bradavice ili se one javljaju i nakon uklanjanja.

Pojava abnormalnih ćelija na grliću materice se ne menja uprkos tome što se leči i partner.

Ponovna pojava genitalnih bradavica u više od pedeset odsto slučajeva se pripisuje sledećim faktorima:

 • ponovljena infekcija i infekcija različitim tipovima HPV-a
 • duga inkubacija virusa
 • opstajanje virusa u koži, korenu dlake ili na mestima na kojima se nije koristio tretman
 • duboke lezije i lezije koje nisu primećene prvi put

Genitalne bradavice u trudnoći

Genitalne bradavice se često pojavljuju u trudnoći. Tada se aktiviraju “pritajeni” virusi. Prisustvo genitalnih bradavica kod trudnica znatno otežava normalan porođaj ako se one nalaze na grliću materice ili vagini, a ove bradavice i lako prokrvare. Često nestaju spontano nakon porođaja. Međutim, genitalne bradavice u trudnoći mogu biti opasne jer postoji velika opasnost od infekcije bebe prilikom porođaja. HPV može izazvati veoma teško oboljenje po imenu rekurentna respiratorna papilomatoza. Reč je o potencijalno smrtonosnoj bolesti respiratornog trakta. Ove bradavice se brzo pojavljuju i šire i mogu potpuno blokirati disajne puteve kod bebe.