Divertikuloza tankog i debelog creva (simptomi, ishrana, lečenje)

divertikuloza

Divertikuloza kolona je jedna od najčešćih probavnih bolesti. Kod njenog izlečenja je veoma važna ishrana, odnosno tačno poznavati koje namirnice je dozvoljeno jesti, a koje treba strogo izbegavati.

Jedna od deset osoba ima divertikulozu i njena učestalost se starenjem samo povećava. Procenjuje se da polovina ljudi do pedesete godine dobije proširenja sluzokože debelog creva, a do osamdesete godine te „kesice“ jave se kod 70 odsto ljudi. Neretko se dešava da je divertikuloza prisutna od najranijeg životnog doba.

Divertikuloza ili divertikulitis kolona je zapaljensko stanje kesastih proširenja (divertikula) na sluzokoži debelog creva, a ono se manifestuje bolom u stomaku, povišenom temperaturom, mučninom i zatvorom. To znači da se ova upala javlja onda kada se na zidovima debelog creva stvore „džepovi“ u kojima mogu da završe ostaci hrane. Ta proširenja na zidovima kolona obično ne stvaraju nikakve simptome i zato divertikuloza dugo može biti neotkrivena. Obično se ona otkrije tek kada dođe do upale.

Blaži oblici divertikuloze leče se antibioticima, mirovanjem ili dijetom, dok se kod težih primenjuje hirurška intervencija.

Za divertikulozu se kaže da je bolest zapadnjaka jer je daleko više prisutnija kod stanovnika zapadne Evrope i Severne Amerike, dok je kod stanovnika Azije i Afrike prava retkost. Ovo je dokaz da se ona javlja usled loše ishrane, jer se stanovnici Azije i Afrike hrane svežim voćem i povrćem, dok žitelji severne hemisfere uglavnom jedu prerađenu hranu.

Ishrana kod divertikuloze – DOZVOLJENO

Nakon što se dijagnostikuje upala divertikula u debelom crevu, važno je da se što pre počne sa određenim režimom ishrane. U pitanju je “tečna ishrana”, koja u prvim danima mora biti najstriktnije praćena. Namirnice obavezne u toku ovog perioda su voda, supe, čajevi i voćni sokovi.

Kada bolovi usled zapaljenja sluzokože debelog creva postaju slabiji, moguće je preći na program nešto standardnije ishrane. U namirnice takvog tipa spadaju one sa niskim sadržajem vlakana, kao što su jaja, živinsko meso, beli hleb i mlečni proizvodi. Nakon perioda oporavka, prelazi se na visokodijetalna vlakna, koja su u stanju da lakše poteraju izlučevine napolje iz debelog creva bez većih problema. Na taj način pomaže se i u smanjenju pritiska na sistem za varenje.

Praktično, od perioda oporavka od divertikuloze zavisi šta će se nalaziti na meniju. Svakako treba računati na sledeće namirnice:

• Pasuljasto povrće

• Kafa, čaj i sok

• Povrće bogato vlaknima, poput spanaća, bundeve i krompira

Voće visoke vrednosti vlakana kao što su lubenica, kajsije, grožđe, breskve i jabuke

• Testenine i hleb od celog zrna žitarice

Ishrana kod divertikuloze – ZABRANJENO

Kao što postoji hrana koja je najpoželjnija za stanje zapaljenja sluzokože kolona, poznato kao divertikuloza (divertikulitis), valja posebno obratiti pažnju na namirnice koje ni u kom slučaju ne treba konzumirati. One pogoršavaju već dovoljno lošu situaciju sa debelim crevom, pa ih treba zaobići u širokom luku.

U principu, hrana za izbegavanje kod divertikuloze je ona koja se teško vari, pa se zbog toga u prvim danima preporučuje isključivo tečna hrana.

Dugačak je spisak stvari koje se ne smeju konzumirati u različitim fazama divertikulitisa, a najbolje je što manje ih uključiti i u poslednjim stadijumima oporavka, za svaki slučaj. Zbog velikog broja namirnica koji bismo u tom slučaju naveli, spisak smo sveli na na njihova zajednička, grupna imena.

• Orašasti plodovi, semenke i kukuruz

• Svako voće i povrće koje u sebi sadrži jestivu semenku i koru

• Mleko i svi mlečni proizvodi

• Brza i termički obrađena hrana (pržene i pečene namirnice)

• Alkohol i cigarete

• Začinjena, ljuta i kisela jela

• Slatkiši