Dismenoreja (bolna menstruacija) uzroci i kako ublažiti bolove

dismenoreja

Bolna menstruacija ili dismenoreja je problem koji pogađa većinu ženske populacije u bilo kom uzrastu. Smatra se da 50 – 90 % žena u jednom periodu menstrualne aktivnosti ima dismenoreje. Ove tegobe su najčešće u ranoj mladosti da bi se kasnije, pogotovo nakon porođaja, polako smanjivale.

Uzrok nastanka dismenoreje

U najvećem broju slučajeva pregledom i dodatnim ispitivanjima ne nalazimo organski uzrok dismenoreji i tada govorimo o primarnoj dismenoreji. Dismenoreju onda objašnjavamo funkcionalnim uzrocima – prirodnim procesima koji se odigravaju na kraju menstrualnog ciklusa u materici, a čiji intezitet premašuje uobičajeni.

Zbog pada nivoa hormona na završetku ciklusa, dolazi do stezanja krvnih sudova i nedovoljne ishranjenosti endometrijuma materice. To je praćeno oslobađanjem prekomernih količina hemijskih medijatora prostaglandina koji izaziva snažne grčeve materice.

Primarna dismenoreja se obično javlja 2 – 3 godine nakon prve menstruacije, obično oko 20. godine života. Ozbiljnija forma dismenoreje pogađa 15 % mladih žena. Veruje se da je dismenoreja tipična za ovulatorne cikluse. To su ciklusi u kojima se oslobađa jajna ćelija i u kojima je moguća trudnoća.

Pod pojmom sekundarne dismenoreje podrazumeva se bolna menstruacija u čijoj osnovi je ginekološko oboljenje. Najčešći organski razlozi su endometrioza (sluznica materice lokalizovana van materice – u jajovodima, jajnicima, maloj karlici, na crevima, u vagini), polipi materice, miom (benigni tumor materičnog mišića), zapaljenja organa male karlice, cista ili tumor jajnika, strana tela materice…

Klinička slika

Primarna dismenoreja

Najčešće se već nekoliko dana uoči same menstruacije, ili na samom početku, javljaju grčeviti bolovi u donjem delu stomaka i šire se prema krstima, butinama i prema kukovima. Nestaju u prvom danu menstruacije mada nekada mogu trajati i duže. Kod nekih žena su ovi bolovi toliko jaki da ih potpuno onesposobljavaju i primoravaju da ostanu u postelji.

Kod jednog broja se pored bola javlja i mučnina, povraćanje, nesvestica, proliv, bolovi u celom telu…

Sekundarna dismenoreja

O sekundarnoj dismenoreji se verovatno radi :

  • Ako bolovi traju duže od tri dana
  • Ako su bolovi između menstruacija praćeni krvarenjem ili čak bez menstrualne krvi
  • Ako bolovi nastaju nekoliko dana pre započinjanja menstruacije
  • Ako su bolovi praćeni obilnim isticanjem krvi u mlazu ili pak veoma oskudnim krvarenjem u obliku mrlja

Dijagnoza

Lekar prvo mora isključiti postojanje uzroka sekundarne dismenoreje. U tom cilju vrši se ginekološki pregled, pregled krvi i mokraće. Ponekada je za postavljanje dijagnoze neophodan i ultrazvučni pregled.

Koliko je dismenoreja ozbiljan problem ?

Primarna dismenoreja je bolna ali ne i opasna. Češća je tokom adolescencije a iščezava sredinom treće decenije života ili posle porođaja. Sekundarna dismenoreja je vrlo ozbiljan problem ali sva oboljenja koja do nje dovode mogu se lečiti.

Lečenje

Primarna dismenoreja se leči analgeticima. Obično se preporučuju nesteroidni antiinflamatorni preparati koji umiruju bolove i upalu ali oni su efikasni samo kod 80 % žena.

Ukoliko su bolovi izrazito jaki i ne rešavaju se nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, primenjuju se sredstva za oralnu kontracepciju.

Nefarmakološki pristup za ublažavanje dismenoreje je blaga masaža stomaka i topli termofor. U tom momentu prija mirovanje ali je redovna fizička aktivnost između ciklusa korisna jer daje osećaj sigurnosti i dovodi do oslobađanja endorfina koji predstavljaju unutrašnje analgetike tela.

Preporučuje se dijeta sa malo masti i dosta ugljenih hidrata a od koristi su i tablete magnezijuma u dozi od 300 mg dnevno kao i vitamini B kompleksa.