Da li imate gljivice u urinu ? Evo šta je uzrok i kako se leče

kandida u urinu

Candida test urina

Ovim testom se u urinu može detektovati prisustvo D-arbinitola koji predstavlja razgradni produkt kandide. D-arbinitol ukazuje na prekomeran rast kandide u gornjem delu debelog creva i tankom crevu.

Kandida dijagnoza: serološke analize

IgG, IgA i IgM antitela na kandidu

Povišen nivo IgG, IgA i IgG kandida antitela ukazuje da negde u telu postoji prekomeran rast kandide i da imuni sistem reaguje na nju. Ova analiza se može uraditi u većini laboratorija.
IgM antitela ukazuju na svežu infekciju. Specifična su za akutnu fazu bolesti i ukazuju na trenutnu izloženost kandidi. Ovo su prva antitela koja naš imunitet stvara kada se Candida albicans pojavi u krvi. Vremenom njihov nivo opada, tako da prisustvo IgM kandida antitela ukazuje na aktuelnu ili skorašnju kandidijazu.
IgG antitela ukazuju na staru infekciju. Kada nivo IgM antitela počne da opada počinju da se stvaraju IgG antitela, koja ostaju u krvi dugo nakon što je prošla infekcija kandidom.
IgA antitela, isto kao i IgM antitela, ukazuju na svežu infekciju, a vremenom njihov titar opada. IgA antitela nastaju kada postoji infekcija sluzokože kandidiom (u ustima, crevima, vagini).
Kandida antitela mogu biti lažno negativna kod osoba sa oslabljenim imunitetom, zbog čega je veoma važno odrediti ukupan nivo imunoglobulina, a ne samo kandida antitela. Nizak nivo ukupnih IgG, IgA i IgM može ukazivati na lažno negativne rezultate.To znači da može postojati infekcija kandidom, ali je imunitet previše slab da stvori adekvatan odgovor, pa nema antitela na kandidu.
Analiza stolice i urina je mnogo pouzdanija.

Leukocitarna formula

Kod prekomernog rasta kandide može se javiti leukocitopenija (smanjen broj belih krvnih zrnaca), kao i reaktivna neutrofilija (povećan broj neutrofila) praćena smanjenim brojem limfocita. Iako ovi nalazi nisu specifični samo za kandidu, mogu pomoći prilikom postavljanja dijagnoze.