Čaj od lista maline za plodnost, trudnoću, lakši porođaj

caj od maline

ČAJ OD LISTA MALINE se pravi isključivo od lista, ali ne i od ploda maline. Ovaj čaj je prava nutritivna bomba, posebno kada je reč o sadržaju antiokisdanasa. Čaj od lista maline se može koristiti za ublažavanje simptoma mnogih oboljenja.

Čaj od lista maline se nekada zvao ženskim čajem, jer je ova biljka prirodno bogata vitaminima i mineralima koji su posebno važni za žensko zdravlje: magnezijumom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom i vitaminima B, A, C i E. Visok nivo B vitamina je posebno važan za ublažavanje mučnine, umirivanje grčeva u nogama i poboljšavanje sna. A ovi simptomi se pogoršavaju tokom trudnoće.

Najpoznatija svojstva čaja od lista maline su poboljšavanje plodnosti, skraćivanje i olakšavanje porođaja. U ovom postu ćete naći više informacija o ovom čaju i njegovim lekovitim svojstvima, kao i o načinu pripreme čaja.

list maline


Za šta je sv dobar čaj od lista crvene maline?

Tanini u lišću maline imaju odličan umirujuć efekat, te se zato ovaj čaj i drugi preparati od lista maline mogu koristiti i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu.

Ekstrakt ili čaj od lista maline možete koristiti za ublažavanje osipa, ekcema i opekotina od sunca. Čaj od lista maline deluje i kao antiseptik, te njime možete ispirati rane kako biste sprečili infekciju i ubrzali zarastanje.

Čaj od lista maline se može koristiti za ispiranje usta kako bi se ublažili simptomi gingivitisa i drugih bolesti desni.

Visoka koncentracija C vitamina u listu od maline je vrlo važna kada ste bolesni i može se koristiti zajedno sa drugim biljnim čajevima koje pijete za dizanje imuniteta kada ste bolesni. Ovaj čaj je ukusan, umiruje, a mogu ga piti i deca! A znate i sami koliko je vitamin C važan za zdravlje.

Evo i za šta je sve još zdrav čaj od lista maline.


Čaj od lista maline za plodnost, trudnoću, porođaj i zdravlje mlade mame

dijabetes u trudnoci

Čaj od lista maline je u tradicionalnoj medicini poznat po tome da ubrzava porođaj i da je dobar za zdravlje ženskih reproduktivnih organa.

Ovaj čaj se naširoko koristi u narodnoj medicini za plodnost, ublažavanje jakih kontrakcija, stimulaciju laktacije kod dojilja, ublažavanje jutarnjih mučnina i simptoma PMS-a, prevashodno depresije, grčeva i lošeg raspoloženja.

Čaj od lista maline je veoma koristan i za ublažavanje menstrualnih tegoba i obilnih menstruacija, kao i za simptome menopauze (toplotni napadi, noćno znojenje).


Čaj od lista maline tokom trudnoće

suva usta kod trudnica

Čaj od lista maline se smatra bezbednim za trudnice. Zapravo, on skraćuje porođaj, a pritom nema nikakav loš efekat ni na majku ni na bebu.

Redovna konzumacija ovog čaja smanjuje rizik od prevremenog porođaja. I na kraju, jedno ispitivanje je pokazalo da žene koje piju ovaj čaj imaju manji rizik od težeg porođaja i kod njih obično vodenjak sam puca. Takođe, manja je verovatnoća da će žena morati na carski rez.

Posebna kombinacija hranljivih materija iz listova maline odlična je za zdravlje ženskih reproduktivnih organa. Oni jačaju matericu i mišiće karlice, a neke babice kažu da to olakšava porođaj i skraćuje vreme donošenja bebe na svet.

Istraživanje objavljeno u stručnim novinama za babice, potkrepljuje ove tvrdnje. U kontrolnoj grupi od 108 žena, oko 50% njih je pilo čaj od lista maline tokom trudnoće. Po njihovim rečima, rezultat govori da žene koje jedu list od maline mogu biti manje podložne pucanju membrane, izvođenju carskog reza, forcepsa ili vakuuma prilikom porođaja, nego žene u kontrolnoj grupi.

Kada mogu početi da pijem čaj od lista maline?

Preporučuje se da počnete da pijete čaj od lista maline kada budete bili u 32. nedelji trudnoće, kako biste mu dali dovoljno vremena da proradi i ima efekta. Za početak, trebali biste da pijete po jednu šolju dnevno, i onda nakon par nedelja, možete da pijete dve šolje, i na kraju, tri.

U slučaju da ste dijabetičar, čaj od ekstrakta maline je idealan za vas. Čaj napravljen od listova maline snižava nivo šećera u krvi i pomaže u lečenju stomačnih problema, gubitka apetita, mučnine i temperature.

Drugo važno svojstvo čaja od lista maline je to što se koristi za lečenje bolesti desni. Ako imate loš zadah, grgoćite čaj od ekstrakta maline, koji deluje kao tečnost za ispiranje usta. Bezbedan je za upotrebu i blaži od kupovne tečnosti za ispiranje usta.

Jedna šolja čaja od listova maline reguliše metabolizam podjednako dobro kao četiri čaše soka od narandže.

Listovi koji se koriste za čaj su odlični za mršavljenje i jačanje imuniteta. Sigurno ćete primetiti poboljšanje opšteg zdravlja, posle nekog vremena pijenja čaja od lista maline.


Čaj od lista maline za lakši porođaj

caj od lista maline za laksi porodjaj

Jedno ispitivanje je pokazalo da ekstrakt lista maline u tabletama nema nikakve neželjene posledice ni po majku ni po bebu. Ova studija je pokazala i da čaj od lista maline skraćuje porođaj i da se kod žena koje ga redovno piju komplikacije rađaju znatno ređe.

U istraživanju su učestvovale trudnice koje su od 32. nedelje trudnoće svakodnevno uzimale tablete sa ekstraktom lista maline.


Čaj od lista maline deluje kao antioksidans

Dokazano je da list maline sadrži više antioksidanasa od jagoda, pa čak i od borovnica, što znači da uspešno sprečava oštećenje ćelijskih membrana i DNK.Pošto sadrži dostaantioksidanasa, odlična je preventiva i kod raznih vrsta karcinoma.


Čaj od lista maline za poremećaje i oboljenja gatrointestinalnog trakta

list maline caj

Jedno ispitivanje sprovedeno 2002. godine na Univerzitetu u Merilendu je pokazalo da tradicionalni lekovi koji uključuju i list maline deluju kao relaksanti i da tako ublažavaju dijareju, grčeve i bolove u stomaku.

Ako želite da koristite ovaj čaj za ublažavanje problema sa varenjem, najbolje je da napravite malo slabiji čaj (jedna kafena kašičica čaja na šolju vode) i da pijete po pola šolje čaja na svakih sat vremena.


Čaj od lista maline: nutritivna vrednost

Čaj od lista maline sadrži vitamin C, flavonoide i tanine koji su odlični za lečenje mnogih oboljenja.

Takođe, ovaj čaj sadrži i vlakna, bakar, mangan, vitamine E i K, kalijum, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu (vitamin B5), biotin i omega-3 masne kiseline.


Kako napraviti čaj od lista maline?

Da biste napravili ovaj čaj, prelijte jednu kafenu kašičicu sušenog lista maline jednom šoljom vrele vode. Ostavite da se natapa pet minuta, a onda procedite. Zatim zasladite po ukusu i uživajte.

Ovaj čaj možete piti i hladan – odličan je kao osveženje u letnjim danima. Prokuvajte četiri litra vode i prelijte njome jednu šolju sušenog lišća. Pre nego što sipate čaj u odgovarajuću posudu, mora da odstoji. Najbolje je da poklopite posudu i ostavite da odstoji preko noći ako želite jači čaj. Zatim odložite čaj u frižider.

Čaj od lista maline možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Uvek proverite da li je čaj organski.


Čaj od lista crvene maline: mere opreza i preporučena doza 

Mada je čaj od lista maline generalno bezbedan za konzumaciju, još uvek nema dovoljno naučnih ispitivanja da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da ne izaziva nikakve nuspojave tokom trudnoće i dojenja.

Obično se preporučuje da se tokom prvog tromesečja trudnoće ne pije više od jedne šolje ovog čaja na dan i da se to kraja trudnoće može piti i do četiri šolje. Ipak, nemojte piti ovaj čaj bez prethodne konsultacije sa lekarom ako ste u drugom stanju, jer, po nekim izvorima, on može izazvati spontani pobačaj. Obavezno recite svom lekaru i da planirate da pijete ovaj čaj ako dojite bebu.

Pošto čaj od lista maline deluje kao estrogen, može povećati osetljivost organizma na ovaj hormon. Ako imate neko od sledećih oboljenja, nemojte piti čaj od lista maline:

  • rak materice
  • raka jajnika
  • rak dojke
  • miome na materici
  • endometriozu