Brine Vas česta stolica? 7 načina da normalizujete pražnjenje creva

krv u stolici

Poštovani, već duže vreme imam problema sa stomak, konkretno sa stolicom koja je česta (i po 5x na dan) i grčevima. A u poslednje 2 nedelje, stomak mi je konstantno nadut i javljaju se povremeni bolovi. Pretpostavila sam da je sindrom nervoznih creva, pošto sam i pod čestim stresom, ali bih htela da čujem mišljenje lekara. Hvala unapred.

Odgovor

Hvala Vam na ukazanom poverenju i postavljenom pitanju.

Iz Vašeg pitanja se ne može zaključiti da li ste radili neke od analiza stolice kojima se može pronaći uzrok Vaših tegoba. Takođe je važno kada su se tegobe javile, da li bolujete od nekih bolesti, da li uzimate, i koju vrstu lekova, da li je Vaša ishrana adekvatna…Ukoliko imate mogućnosti dostavite nam dodatne rezultate i objašnjenja.

Razni su i mnogobrojni uzročnici koji mogu dovesti do tegoba koje opisujete u Vašem mejlu, naravno da do sličnih tegoba može dovesti i dugotrajni stres ali prevashodno treba isključiti organsko oboljenje ili druge uzročnike.

Blagovremeno postavljenje dijagnoze bitno utiče na tok bolesti i brzinu izlečenja.

Najadekvatniji odgovor bi dobili posle pregleda kod doktora specijaliste gastroenterologa odnosno posle laboratorijkog ispitivanja stolice, krvi i eventualno drugih dijagnostičkih metoda.

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačno,

prim dr Danica salaški,

sluz u stolici