Bolovi u nogama u mirovanju i prilikom aktivnosti svi mogući uzroci

bol u nozi

Grčevi mišića dok se krećete koji se pojačavaju kada ubrzate, bol koji ne prolazi kada sednete niti kada legnete… zvuči poznato? Ove bolove u nogama ispod kolena ne smete nipošto da ignorišete, čak ni ako nisu jaki i ako nalikuju ubodima iglica.

Zanemarivanje bolova može dovesti do velikih problema, jer ta specifična bol može ukazivati na opasne bolesti. Grčevi i slične neugodnosti u nogama mogu da budu jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila

Bolove u listovima može uzrokovati ravno stopalo

Bol u nogama ispod kolena, tačnije u listovima mogu da budu prvi i jedini znak da je počelo spuštanje stopala. Do ovog može doći nakon dugotrajnog sedenja ili hodanja, kao i nošenja tereta. Opterećenje ćete osećati u mišićima potkolenice, javiće se bol, posebno prilikom opterećenja.

Proširene vene najčešći su uzrok

Neki od čestih simptoma proširenih vena su jači bolovi, osećaj napetosti i težine u nogama, svrab i peckanje uz osjećaj paljenja. Ovaj problem češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a dolazi kod dužeg stajanja ili sedenja.

Bol u nogama ispod kolena od proširenih vena pojačava se noću i za vreme menstruacije. Bol nažalost pogoršava podizanjem nogu, a hodanjem se uključuje mišićna pumpa. Ovo je vrlo osetljiv problem pa smetnje i bol mogu izazvati i jedva vidljive proširene vene.

Upale vena dolaze uz jake i iznenadne bolove u potkolenicama

Upale površinskih vena redovno izazivaju upalne promene na koži. Ovaj problem može da stvori bol u listovima, ali se neće videti upalna promena na koži.

Ako uz bol osećate jaku osetljivost na pritisak i stiskanje u listovima, ili bol za vreme hodanja, postoji šansa da se radi o upali vena. U težim slučajevima može doći do povišene temperature i upalnih promena na koži.

Birgerova bolest kod mlađih ljudi

Ova se bolest uglavnom javlja kod muškaraca. Kod žena je vrlo retka, a ako se i pojavi blagog je toka. Često nastaje u razdoblju od 20-40 godine života. Simptomi su upalne promene pretežno u arterijama koje dovode do suženja arterija.

Birgerova bolest može da se razvije vrlo lako, a počinje osećajem hladnoće u nogama i bolovima koji su grčeviti. Jedan od simptoma je nastanak toplih crvenih mrlja, stvaranje rana i raspadanje tkiva. Ova bolest je opasna jer ako se razvije, oboleli delovi se amputiraju.

Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je pušenje. Istraživanja su pokazala da se kod mnogih bolesnika, kojima su amputacije rađene po nekoliko puta, bolest smirila nakon prestanka pušenja. Od lekova daju se sredstva za proširenje krvnih žila i poboljšanje cirkulacije krvi u nogama.

Arteriosklerotične promene na krvnim žilama

Stariji ljudi (iznad 50 godina starosti) imaju veću šansu za doživljavanje arteriosklerotičnih promena na krvnim žilama koje uzrukuju bolove u nogama ispod kolena.

Bolovi se kod njih javljaju za vreme kretanja, ali i kod nekih za vreme ležanja, te u slučaju nalog ustajanja.

Ostali mogući uzroci bolova u nogama ispod kolena mogu da budu:

  • upale mišića,
  • gnojni procesi,
  • nastanak tumora,
  • upale kostiju,
  • bolovi u slučaju gripa
  • zarazna leptospiroza

U slučaju da osetite neke od simptoma i ako vam se bol često pojavljuje, obratite se lekaru što pre kako bi vam proverio pritisak u nogama i rukama.

Male promene kao što su blage vežbe ili šetanje na dnevnoj bazi, manji unos crvenog mesa ili prestanak pušenja mogu dovesti do velikih promena. Kod mnogih pacijenata, posebno debljih, jednostavna vežba olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju.