Bartolinijeva cista (uzrok, simptomi, lečenje, narodni lekovi)

BARTOLINIJEVA CISTA se javlja kada dođe do blokade kanala Bartolinijeve žlezde, što rezultira pojavom ciste ispunjene tešnošću.

Ponekad se ovaj problem javlja zbog infekcije, ali sama Bartolinijeva cista nije infekcija.

Bartolinijeve žlezde su smeštene između vagine i vulve (spoljnog dela ženskih genitalija) i luče tečnost koja sprečava trenje tokom seksualnog odnosa. Obično nisu vidljive golim oko.

Tomas Bartolini (1616-1680), danski lekar, matematičar i teolog je bio prva osoba koja je opisala ove žlezde, te su po njemu i dobile ime. On je najpoznatiji po otkriću limfnog sistema kod ljudi.

bartolinijeva cista slike

Bartolinijeva cista uzrok

Bartolinijeve žlezde, ili velike vestibularne žlezde, su parne žlezde smeštene između vagine i vulve koje vrše lubrikaciju kada dođe do seksualne stimulacije.Uz male vestibularne žlezde, one sprečavaju trenje tokom seksualnog odnosa.Tečnost koja služi za lubrikaciju izlazi iz Bartolinijevih žlezda kroz tanke kanale dugačke oko dva centimetra koji se nalaze u donjem delu ulaza u vaginu.Ako dođe do blokade tih kanala, tečnost ostaje zarobljena u njima. Zatim se kanali šire i formira se cista na vagini. To je Bartolinijeva cista. Kada se cista stvori, postoji veći rizik od pojave infekcije i čira na tom mestu.

Bartolinijeva cista se češće javlja kod žena koje su:

 • mlađe i seksualno aktivne žene
 • žene koje nisu imale decu niti bile trudne
 • žene koje su samo jednom bile trudne

Bartolinijeva cista može biti veličine zrna sočiva, ali i loptice za golf. Mada Bartolinijeve ciste nisu polno prenosiva bolest, gonoreja (polno prenosiva bolest) je njihov čest uzrok.Cista je “kesica” puna tečnosti, polutvrde materije ili čak i gasova.Bakterijske infekcije mogu izazvati blokadu ovih kanala i cistu tada se javlja i upala Bartolinijeve žlezde.

Primeri:

 • gonococcus, koji izaziva gonoreju
 • Chlamydia trachomatis, koja izaziva hlamidiju
 • Escherichia coli, koja se lako prenosi i izaziva brojne probleme, uključujući hemoragijski kolitis
 • Streptococcus pneumonia, koji izaziva pneumoniju i infekcije srednjeg uha
 • Haemophilus influenzae koji izaziva infekcije uha i respiratornih organa

Bartolinijeva cista simptomi

Često se dešava da je kod žena prisutna Bartolinijeva cista i da ne zna za to sve dok ne ode na ginekološki pregled zbog nekog drugog problema. Bolest je često asimptomatska, a ako se simptomi jave, oni uključuju:

 • Čvorić: mali čvorić na usminama je glavni simptom koji je često i neprimetan. Cista se obično razvija u jednoj od ove dve žlezde.
 • Bol: veće ciste mogu izazvati neprijatan osećaj i bol u vulvi, pogotovo tokom seksualnog odnosa, hodanja i sedenja.
 • Čir: ako se razvije infekcija, može se javiti i bolan čir pun gnoja.

Cista na vagini se razvija veoma brzo. Koža na inficiranom mestu postaje crvena, osetljiva na dodir i topla. Ponekad se javlja i povišena temperatura.

Ako imate bilo kakve slične simptome, obavezno se obratite svom lekaru, jer ovi simptomi ukazuju i na neka druga oboljenja, uključujući i rak.


Postavljanje dijagnoze

leukoplakija ginekologija

Lekar obično postavlja dijagnozu ovakve ciste tokom pregleda karlice.Lekar će vam možda savetovati da se testirate na polne bolesti. To obično podrazumeva test krvi i/ili mokraće, kao i uzimanje i analizu vaginalnog brisa.Ako je pacijentkinja ušla u menopauzu, lekar će predložiti biopsiju ciste na vagini kako bi se isključila dijagnoza karcinoma vulve.


Moguće komplikacije

Ponekad dolazi do upala i infekcije ciste na vagini, što dovodi do pojave čira.


Bartolinijeva cista lečenje

Ako je cista na vagini mala i ne izaziva nikakve simptome, lekar će vam verovatno reći da lečenje nije potrebno, ali da se obavezno javite ako se pojave neki simptomi.

Ako osećate bilo kakav čvorić u vagini, obratite se svom lekaru, pogotovo ako ste ušli u menopauzu.

Ako se javila infekcija i upala Bartolinijeve žlezde, lekar će vam prepisati antibiotike.

Ponekad se preporučuje manja operacija.

Taj zahvat podrazumeva:

 • ubacivanje katetera u cistu
 • fiksiranje katetera
 • ostavljanje katetera da stoji 2-4 nedelje kako bi on izdrenirao cistu

Ostale metode za lečenje

 • Marsupijalizacija ciste: lekar će vam otvoriti cistu i drenirati tečnost iz nje. Zatim se koža zašiva.
 • Ugljen-dioksidni laser: otvara cistu i drenira tečnost iz nje.
 • Aspiracija iglom: sadržaj ciste se izvlači iglom. Nakon drenaže se cista ponekad puni rastvorom alkohola i opet se drenira kako bi se smanjio rizik od infekcije.
 • Uklanjanje žlezda: ako se pojavi dosta cisti koje ne prolaze uprkos terapiji, lekar će vam možda preporučiti uklanjanje Bartolinijevih žlezda.

Šta je operacija Bartolinijeve ciste?

operacija hemoroida

Ako su ciste i čirevi na Bartolinijevim žlezdama velike i bolne, uvek se prvo preporučuje drenaža. Čir se javlja u zatvorenom delu kože i antiobiotici tamo ne mogu da prodru. Zato je gotovo uvek neophodna drenaža čira.

Drenaža čira na Bartolinijevoj žlezdi se uglavnom radi ambulantno. Prvo se daje lokalni anestetik i onda se pravi rez na površini čira. Kada se infekcija i gnoj očiste, na čir se stavlja gaza ili kateter. Tako se šupljina drži otvorenom i podstiče se dalja drenaža. Gaza se uklanja nakon 24 do 48 sati. Ako se stavlja kateter, on može ostati na tom mestu nekoliko nedelja kako bi se sprečila ponovna pojava čira. Drenaža se češće radi kateterom jer je ova procedura manje bolna, a znatno je efikasnija.

Drenaža čira može biti neprijatna, pošto lokalni anestetici ponekad ne uspevaju da umrtve inficirano tkivo. Zato se tokom procedure ponekad daju i lakši sedativi i jači lekovi prodiv bolova.

Terapija antibioticima obično nije potrebna nakon drenaže. Ako postoji sumnja da je posredi i neka polno prenosiva bolest ili infekcija urinarnog trakta ili vagine, onda se daju antibiotici. To se obično radi nekoliko dana nakon tretmana, kada stigne analiza uzetog brisa.

Marsupijalizacija ciste se obično radi ambulantno. Tokom ove procedure se na samoj cisti pravi rez i ona se tako drenira. Kada se Bartolinijeva cista očisti, koža se ušiva tako da ostane mesta za drenažu. To obično sprečava ponovnu pojavu ciste na vagini.


Bartolinijeva žlezda prirodno lečenje

Ako je Bartolinijeva cista mala, bezbolna i nije inficirana, možete pokušati da je lečite i prirodnim putem. Ako se simptomi ne povuku za nekoliko dana znači da prirodno lečenje ne daje rezultate pa obavezno posetite svog lekara. Ovi narodni lekovi obično pomažu u lečenju Bartolinijeve ciste, tako da vam neće biti potrebni lekovi niti operacija.

Bartolinijeva cista i kamilica

caj od kamilice

Kamilica je odličan narodni lek za Bartolinijeve ciste.Potopite filter kesicu čaja od kamilice u vrelu vodu i ostabite oko 5 minuta.Stavite kesicu da se malo ohladi pa na cistu. Kamilica se često koristi za lečenje raznih bolesti kože, tako da može pomoći u smanjenju upale i promovisanju povlačenja ciste.Držite kasicu čaja od kamilice na cisti oko pet minuta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dnevno. Pijet i čaj od kamilice jer može pomoći da se očisti  limfni sistem i ubrza lečenje.


Kupke

Lekari preporučuju sedenje u toploj vodi nekoliko puta na dan za lečenje manje Bartolinijeve ciste.Napunite kadu sa malo tople vode, tek toliko da sednete u nju. Sedite u vodi dok se ne rashladi. Ova sasvim jednostavna stvar je često dovoljna za uklanjanje ciste.

Ako ste uklanjali cistu hirurškim putem, lekar će vam sigurno preporučiti ovako nešto. Kupke sprečavaju pojavu infekcija, ublažavaju bolove i podstiču drenažu ciste.


Probiotici

probiotici

Probiotici su zdrave bakterije koje su jako korisne za naš organizam. One uništavaju infekcije i jačaju imuni sistem.Probiotski suplementi su dobre za ljudski organizam u celini i mogu zbrisati sve bakterije koje izazivaju infekciju Bartolinijeve ciste.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je stari narodni lek za Bartolinijeve žlezde.Ako nemate jabukovo sirće kod kuće, možda niste ni svesni da zapravo nemate jedan od najboljih prirodnih lekova za mnoge stvari. Pošto je toliko zdravo, nije ni čudo što se uvek pominje kada se priča o najboljim prirodnim lekovima. Postoji mnoštvo dokaza da ovaj narodni lek može uspešno izlečiti Bartolinijeve ciste.

Sve što treba da uradite da bi primenili ovaj narodni lek jeste da namažete problematično mesto sa malo jabukovog sirćeta. Istuširajte se, dobro se obrišite peškirom i namažite sirće direktno na cistu.Ako vas koža pecka, razblažite jabukovo sirće sa malo vode.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je takođe fantastičan antibiotik i jedno od najefikasnijih i najčešće korišćenih esencijalnih ulja.Kao što je slučaj i sa jabukovim sirćetom, na internetu ćete naći mnogo ličnih iskustava žena koje su uspele da izleče Bartolinijeve ciste ovim uljem.

Veoma je važno da ulje čajevca razblažite u nekom drugom ulju (na primer, kokosovom) pre nego što ga nanesete na kožu. Ako koristite razblaženo ulje, mogućnost nuspojava je veoma mala. Kad se koristi za spoljnu upotrebu, esencijalno ulje čajevca ublažava iritaciju i uništava bakterije koje izazivaju infekcije.


Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je veoma zdrava zbog svog aktivnog sastojka kurkumina.Ona ima izvanredna antibakterijska i antiseptička svojstva i kada se stavi na cistu leči infekciju i ublažava bol.

Izmešajte kokosovo ulje i kurkumu u prahu kako biste dobili gušću pastu.Bartolinijeva cista se maže ovom pastom posle kupanja.


Vitamini C i D

Ako jedete dovoljno hrane bogate ovim vitaminima, to će vam dosta olakšati lečenje Bartolinijeve ciste. Oba ova vitamina su prirodni antioksidansi koji jačaju imuni sistem i uništavaju slobodne radikale.Oni pomažu imunom sistemu da se izbori sa bakterijama koje mogu izazvati infekciju ciste.


Alkalna ishrana

Mnogi ljudi tvrde da im se zdravlje poboljšalo zbog alkalne ishrane.Alkalna ishrana podrazumeva ishranu u kojoj je zastupljeno mnogo voća i povrća.

Najveći deo ove dijete čini zeleno povrće – kelj, spanać, brokoli i kupus.Veoma je važno da jedete i mnogo voća. Povrće se jede sirovo ili tek obareno, jer se dugim kuvanjem i pečenjem gubi većina hranljivih sastojaka.

Ovo je efikasna veganska ishrana i veoma je važno da izbegavate hranu koja stvara kiselu pH vrednost u telu, pogotovo mleko i meso. Meso možete zameniti sojom i tofu sirom. Poželjno je jesti i mnogo mahunarki i jezgrastog voća.

Ostali prirodni načini za lečenje Bartolinijeve ciste su:

 • pakovanja i obloge od ricinusovog ulja
 • epsom so
 • kokosovo ulje
 • suplementi silicijuma

Ako vam Bartolinijeva cista izaziva probleme i posle primene prirodnih lekova obavezno se obaratite lekaru kako bi se sprečile komplikacije.