Bakterija ešerihija koli (simptomi infekcije, lečenje antibioticima, prirodni lekovi)

Prema zvaničnoj klasifikaciji Ešerihija koli (Escherichia coli) se definiše kao štapićasta bakterija. Postoji više sojeva Ešerihije koli od kojih su neki sojevi korisni, neki bezopasni a nama su ipak najpoznatiji (i najinteresantniji) oni štetni sojevi.

Ešerihija je bakterija koja nastanjuje digestivni trakt tj. konkretno creva kod svih toplokrvnih sisara. U crevnom sistemu ima dvojaku funkciju. Korisni sojevi Ešerihije koli pomažu domaćinu u čijim crevima se nalaze tako što proizvode vitamin K2. Korisni sojevi, iako ih je malo, imaju značajnu i korisnu ulogu u našem organizmu.

Sa druge strane sojevi koji su štetni mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme ne samo kod ljudi nego i kod drugih sisara, što ima veze sa osobinama koje je ovaj mikroorganizam razvio radi sopstvenog opstanka.

Lečenje ešerihije koli u mokraći

Kako bi se počelo sa lečenjem ešerihije koli u mokraći, treba prvo obezbediti da bakterije nemaju pogodnu sredinu za dalje razmnožavanje i širenje.

Izbegavajte da koristite bazne sapune, penušave kupke, pudere i sprejeve za negu intimnih predela, jer oni mogu da nadražuju mokraćni kanal i podstaknu upalu i bakterijsku infekciju.

Izbegavajte i nošenje uskih, tesnih pantalona i veša, jer pomažu razmnožavanje bakterija i onemogućavaju „provetravanje“ intimnog područja. Uvek nosite pamučan veš, umesto sintetičkog.

Mokrenje ispira bakterije iz mokraćnog trakta i sprečava ih da dospeju do bešike. Zato je najbolje piti najmanje 8 čaša vode u toku dana. Najbolje je da usvojite naviku da mokrite svaka 2-3 sata.

Povećano razmnožavanje ešerihije koli javlja se kada je organizam oslabljen, pa bi trebalo poraditi i na jačanju imuniteta.

Vaš lekar će vam najverovatnije prepisati antibiotike, ali najbolje je raditi na prevenciji, odnosno da se infekcija ne vraća, jer čestom upotrebom antibiotika bakterija može postati otporna na njih.

Prirodni lekovi protiv ešerihije koli u mokraći

Razni prirodni dijuretici vam mogu pomoći da izbacite ešerihiju koli iz organizma. Neki čajevi su se čak pokazali delotvornim i kod bakterije koja je otporna na antibiotike.

1. Brusnica protiv ešerihije koli u mokraći

Za njeno lekovito dejstvo znali su još Indijanci. Sadrži prirodne polifenole koji sprečava prijanjanje bakterija na zid urinarnog trakta, njihovo zadržavanje u mokraći i pomaže izlučivanje urina.

Čaj od brusnice – U pola litra vode kuvajte 30 g bobica sve dok polovina tečnosti ne ispari. Sklonite sa vatre, pa dodajte kašiku meda i pijte 3 puta na dan.

Sok od brusnice – Kilogram brusnice dobro oprati i izmiksati u blenderu sa oko 100 ml vode.

Dodati sok od jednog limuna i još 1,3 l vode.

Kada se sok izmiksuje ponovo, stvoriće se pena koja treba da se skine.

Ostavite 24 sata na hladnom (ali ne u frižideru), pa nakon toga procedite kroz gazu i kuvajte 15 minuta na srednjoj vatri.

Skidajte penu tokom kuvanja.

Vruć sok sipajte u vruće staklene flaše i čuvajte još 24 sata u veoma mračnoj prostoriji.

Nakon toga je napitak spreman za upotrebu, ali ga čuvajte u hladnom i mračnom.

Nakon što se flaša otvori, treba da se čuva u frižideru.

Čaj od lista brusnice – Suve listove brusnice, dve kafene kašičice, prelijte šoljom ključale vode, pa ostavite 15 minuta, poklopljeno.

Procedite i pijte 3 puta dnevno, ne duže od 3 nedelje.

2. Kukuruzna svila protiv ešerihije koli u mokraći

Kukuruzna svila je sjajan dijuretik i može vam pomoći kod ešerihije koli u mokraći.

Konzumiranje kukuruzne svile samo 24 sata povećava izlučivanje mokraće za nekoliko puta, što je važan preduslov za lečenje ove bakterije.

Svila se bere pre oprašivanja (dok je žuto – zelene boje)  i što brže osuši na prirodnoj promaji.

Čaj od kukuruzne svile – Jedna kafena kašičica osušene svile se prelije šoljom vrele (ali ne ključale) vode i ostavi oko 5 minuta da odstoji, pa se procedi.