Analiza krvi – ALP test (alkalna fosfataza u krvi)

alp nalaz

Alkalne fosfataze su grupno-specifični enzimi koji kataliziraju hidrolizu monoestera fosfatne kiseline i alkohola. Optimalni pH za dejstvo enzima je između 9.8 i 10.5, a zavisi od vrste supstrata i vrsti pufera.
Enzim je prisutan najviše u epitelu tankog creva, bubrežnim tubulima, kostima, Jetri, placenti i leukocitima. ALP u serumu zdravih odraslih osoba uglavnom potiče iz jetre, au serumu dece i iz kostiju. U raznim bolestima koje zahvataJu navedene organe dolazi do porasta katalitičke koncentraciJe ALP u serumu.
PokazuJe najjaču aktivnost u alkalnom području, stoga se i naziva alkalna fosfataza. Merenje aktivnosti alkalne fosfataze može služiti kao indeks bolesti jetre i žuči, te kod bolesti kostiJu u korelaciJi sa ostalim kliničkim pokazateljima i kao tumorski biljeg u nekim slučajevima. Vrednosti alkalne fosfataze povećavaju se kod opstrukciJe u bilijarnom traktu.
Najveće značenje određivanje ima kod Jetrenih i žučnih oboljenja.

Šta se testira?

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim koji se nalazi u nekoliko tkiva u telu. Najveće koncentracije ALP prisutne su u ćelijama koje čine kost i jetru. Povišeni nivo ALP u krvi najčešće je uzrokovan oboljenjima jetre ili poremećajima kostiju. Ovaj test meri nivo ALP u krvi.
U jetri se ALP nalazi na ivicama ćelija koje se spajaju u žučne kanale, sićušne cevčice koje izvlače žuč iz jetre u creva, gde je potrebno da pomogne u varenju masti u ishrani. ALP u kostima proizvodi se pomoću posebnih ćelija koje se nazivaju osteoblasti koji učestvuju u stvaranju kostiju. Svaka od različitih tipova tkiva stvara različite oblike ALP koji se nazivaju izoencimi.
Nivoi ALP u krvi mogu se uvelike povećati, na primer, u slučajevima kada su jedan ili više žučnih kanala blokirani. Ovo se može dogoditi kao posledica upale žučne kese (holecistitisa) ili žučnih kamenaca. Manja povećanja ALP u krvi primećena su kod raka jetre i ciroze , uz upotrebu lekova toksičnih za jetru i kod hepatitisa .
Svako stanje koje izaziva prekomerno stvaranje kostiju, uključujući koštane poremećaje kao što je Pagetova bolest , može da prouzrokuje povećani nivo ALP. Deca i adolescenti obično imaju viši nivo ALP u krvi, jer njihove kosti i dalje rastu. Kao rezultat toga, ALP test mora se tumačiti sa različitim referentnim (normalnim) vrednostima za decu i za odrasle.
Moguće je razlikovati različite oblike (izoencime) ALP koje proizvode različite vrste tkiva u telu. Ako iz kliničkih znakova i simptoma nije vidljivo da li je izvor visokog ALP testa rezultat bolesti jetre ili kostiju, tada se može izvršiti test da bi se utvrdio koji izoenzim je u krvi povećan.

Kako se uzima uzorak za testiranje?

Uzorak krvi uzima se iglama iz vene na ruci.

Da li je potrebna bilo koja priprema za osiguranje kvaliteta uzorka?

Post je poželjniji, ali nije potreban za ovaj test. Jedenje obroka može kod nekih ljudi blago povećati nivo ALP-a na nekoliko sati. Obično je bolje uraditi test nakon posta preko noći. U ovom slučaju je dozvoljena samo voda.

Kako se koristi?

Test alkalne fosfataze (ALP) koristi se za pomoć u otkrivanju bolesti jetre ili poremećaja kostiju.
U uslovima koji utiču na jetru, oštećene ćelije jetre oslobađaju povećane količine ALP u krv. Ovaj test se često koristi za otkrivanje blokiranih žučnih kanala, jer je ALP posebno visok u ivicama ćelija koje se pridružuju formiranju žučnih kanala. Ako je jedan ili više njih obuzdan, na primer, tumor, tada će nivo ALP u krvi biti često visok.
Svako stanje koje utiče na rast kostiju ili uzrokuje povećanu aktivnost koštanih ćelija može uticati na nivo ALP u krvi. ALP test može se koristiti, na primer, za otkrivanje karcinoma koji su se proširili na kosti ili kao pomoć u dijagnosticiranju Pagetove bolesti , stanja koje izaziva nepravilne kosti. Ovaj test se takođe može ponekad koristiti za praćenje lečenja Pagetove bolesti ili drugih koštanih stanja, kao što je nedostatak vitamina D.
Ako su rezultati ALP povećani, ali nije jasno da li je to posledica jetre ili bolesti kostiju, mogu se uraditi testovi na ALen izoencim kako bi se utvrdio uzrok. Test GGT i / ili test za 5′-nukleotidaza takođe može biti učinjeno na razliku između jetre i bolesti kostiju. Nivo GGT i 5′-nukleotidaze je povećan kod bolesti jetre, ali ne i kod koštanih poremećaja.

Kada se naručuje?

ALP test se može naručiti kao deo rutinskog laboratorijskog ispitivanja, često sa grupom drugih testova koji se nazivaju jetrena ploča . Obično se takođe nalaže zajedno sa nekoliko drugih testova kada osoba ima simptome poremećaja jetre ili kostiju.
Znakovi i simptomi zahvatanja jetre mogu obuhvatati:
Slabost, umor
Gubitak apetita
Mučnina povraćanje
Oteklina i / ili bol u trbuhu
Žutica
Tamna mokraća, stolica svetlih boja
Svrab ( svrbež )
Neki primeri znakova i simptoma koji sugerišu poremećaj kostiju uključuju:
Kosti i / ili zajednička bol
Povećana učestalost preloma
Deformisane kosti

Šta znači rezultat testa?

Visoki ALP obično znači da je ili jetra oštećena ili je prisutno stanje koje uzrokuje pojačanu aktivnost koštanih ćelija.
Ako su i ostali testovi jetre poput bilirubina , aspartat aminotransferaze (AST) ili alanin aminotransferaza (ALT) takođe visoki, obično povećani ALP dolazi iz jetre. Ako je takođe povećana GGT ili 5′-nukleotidaza, verovatno je da je visoka ALP posledica jetrene bolesti . Ako je bilo koji od ova dva testa normalan, vjerovatno je da je visoka ALP posljedica stanja kostiju. Isto tako, ako su merenja kalcijuma i / ili  fosfora nenormalna, obično ALP dolazi iz kostiju.
Ako iz znakova i simptoma ili iz drugih rutinskih testova nije jasno da li je visoki ALP iz jetre ili kosti, tada će biti potreban test na izoencime ALP kako bi se razlikovala kost i ALP iz jetre.
ALP kod bolesti jetre
Rezultati ALP-a obično se vrednuju zajedno sa drugim testovima na bolest jetre. U nekim oblicima bolesti jetre, kao što je hepatitis , ALP je obično znatno manje povišen nego AST i ALT. Kada su žučni kanali blokirani (obično žučnim kamenjem, ožiljcima od prethodnih žučnih kamenaca ili operacijom ili rakovima), ALP i bilirubin mogu se povećati mnogo više od AST ili ALT. ALP se takođe može povećati kod raka jetre .
ALP kod bolesti kostiju
Kod nekih koštanih bolesti, kao što je Paget-ova bolest , gde se kosti povećavaju i deformišu, ili kod određenih karcinoma koji se šire na kost, ALP se može povećati.
Ako se osoba uspešno leči od Pagetove bolesti, tada će se nivo ALP s vremenom smanjivati ili vratiti u normalu. Ako neko sa karcinomom kostiju ili jetre reaguje na lečenje, nivo ALP bi trebalo da se smanji.