Aktivni ugalj upotreba i doziranje

aktivni ugalj

AKTIVNI UGALJ je veoma koristan za razne stvari – od beljenja zuba, preko sprečavanja gasova i pravljenja maski za lice pa do detoksikacije organizma.

Šta je aktivni ugalj?

Aktivni ugalj se najčešće pravi od kore kokosovog oraha. Ovaj ugalj se “aktivira” tako što se zagreva na oko 760°C i zatim se tretira kiseonikom. Ovaj proces dovodi do stvaranja “pora” na uglju, što mu daje veliku površinu.

Ova porozna površina je ono što aktivni ugalj čini savršenim za izvlačenje toksina. Ovaj ugalj adsorbuje hemikalije i toksine. Adsorpcija je proces prilikom koga se elementi vezuju za površinu aktivnog uglja, a zatim izbacuju zajedno sa njim.

Aktivni ugalj se odavno koristi za lečenje trovanja, a tako je i danas. Mnogobrojna naučna istraživanja pokazuju da je ova supstanca i dalje bez premca u lečenju većine trovanja. Međutim, aktivni ugalj nije efikasan u slučaju gutanja korozivnih supstanci (jakih baza i kiselina, kao i proizvoda na bazi nafte).

Aktivni ugalj se ne koristi samo za detoksikaciju, već i za još mnogo stvari. Sada ćemo videti i za šta.

Za šta se sve može koristiti aktivni ugalj?

Aktivni ugalj se najčešće koristi za sprečavanje posledica predoziranja lekovima.Lekovi na koje aktivni ugalj deluje su aspirin, paracetamol, triciklični antidepresivi i barbiturati.

Standardna doza od 50 grama aktivnog uglja je dovoljna da adsorbuje paracetamol kod pacijenata koji su se predozirali ovim lekom, što je dokazano u kliničkim uslovima.

Aktivni ugalj je najefikasniji ako se unese u roku od sat vremena nakon uzimanja lekova.

Takođe, aktivni ugalj pomaže u izbacivanju toksina iz tela. Dakle, možete ga uzimati kao suplement ako sprovodite detoksikaciju organizma. Najbolje je da sat i po vremena pre svakog obroka uzmete po 10 grama aktivnog uglja. Radite ovo dva dana.

Aktivni ugalj uklanja i štetne toksine iz pijaće vode i zato je glavna komponenta mnogih filtera za vodu. Može se koristiti i za lečenje trovanja hranom i alkoholom.


Smanjuje mamurluk i leči trovanje alkoholom

Trovanje alkoholom je ozbiljna, potencijalno smrtonosna posledica konzumiranja prevelike količine alkohola u kratkom vremenskom periodu, zbog koje jetra nema dovoljno vremena da izfiltrira i izbaci sve toksine iz tela.

Kako biste pomogli svom organizmu da se oporavi od trovanja alkoholom, koristite aktivni ugalj koji se koristi za vezivanje i uklanjanje hemikalija i toksina iz tela. Aktivni ugalj ne upija sam alkohol, ali izbacuje toksine i sprečava ozbiljnije posledice. Ako sumnjate da ste se otrovali alkoholom, obavezno zovite hitnu pomoć.

Studije su pokazale da aktivni ugalj, ako se uzima tokom pijenja alkohola, može smanjiti uticaj alkohola u krvi. Zbog ovoga možete imati slabiji mamurluk, ali aktivni ugalj nije zamena za odgovorno konzumiranje alkohola.


Aktivni ugalj protiv nadimanja i gasova

Redovna upotreba aktivnog uglja rešava problem sa nadimanjem i gasovima.Aktivni ugalj lako adsorbuje toksine u probavnom traktu koji izazivaju gasove.

Ako želite da sprečite gasove, sat vremena pre obroka uzmite jednu kapsulu aktivnog ulja od 500 miligrama i popijte je sa većom čašom vode. Zatim i nakon obroka popijte čašu vode.


Snižava visok holesterol

Upotreba aktivnog uglja može sniziti holesterol.Samo osam grama aktivnog ulja na dan može sniziti ukupan i “loš” holesterol za 25, odnosno 41 posto, a povećava nivo dobrog holesterola. Nuspojave su zanemarljive.


Deluje protiv starenja

Starenje je neizbežan deo života, ali postoje načini da se uspore efekti starenja, u našem telu i koži. Aktivni ugalj može sprečiti oštećenja na bubrezima i jetri na ćelisjkom nivou i pozitivno uticati na zdravlje štitne žlezde.

Ako budete koristili aktivni ugalj za povremeno pročišćavanje tela od hemikalija, daćete organima priliku da bolje funkcionišu, i izbace iz tela sve štetne toksine. Na ovaj način, naš organizam pravilno funkcioniše, i usporava se proces starenja.


Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba

Mada zvuči paradoksalno, aktivni ugalj je izvanredno sredstvo za izbeljivanje zuba. Naravno, prvo će vam usta i zubi biti sasvim crni, ali ćete ih lako isprati. Aktivni ugalj adsorbuje plak, tanine i druge toksine koji stvaraju mrlje na zubima.

Takođe, aktivni ugalj balansira pH vrednost u ustima, što sprečava pojavu karijesa, neprijatnog zadaha iz usta i oboljenja desni.

Jedno upozorenje: aktivni ugalj i tečne mešavine aktivnog uglja lako ostavljaju mrlje na poroznim površinama. Pazite dobro da vam ne kane na pločice, odeću ili peškir. Da pogledamo kako da izbelite zube uz pomoć aktivnog uglja.

Kako da izbelite zube aktivnim ugljem: ako imate aktivni ugalj u tabletama, izmrvite jednu u fini prah. Ako imate aktivni ugalj u kapsulama, pažljivo otvorite kapsulu i istresite prah. Potopite čistu, vlažnu četkicu za zube u prah aktivnog uglja i perite njome zube oko dva minuta. Na kraju pljunite i isperite usta. Potrebno je da isperete usta nekoliko puta da biste sasvim uklonili ostatke aktivnog ulja. Maksimalan efekat ćete postići ako koristite aktivni ugalj za pranje zuba dva ili tri puta nedeljno.

Druga opcija je da koristite aktivni ugalj dok ste pod tušem. Prednost ovog metoda je to što ćete manje prljati sve oko sebe. Kada uđete pod tuš, uzmite četkicu za zube i umočite je u aktivni ugalj. Kada dobro operete zube, isperite četkicu ispod slavine. Držite aktivni ugalj u ustima tokom tuširanja. Kada završite, pljunite direktno u slivnik. Ispirajte usta sve dok ne uklonite sve tragove aktivnog uglja.


Aktivni ugalj za negu kože

Da li ste znali da je aktivni ugalj veoma dobar i za kožu? Aktivni ugalj uklanja toksine i kada se koristi i za spoljnu upotrebu.

On se ne apsorbuje u telo, već izvlači bakterije, hemikalije, otrove i nečistoće iz kože. To znači da vam aktivni ugalj može pomoći da vam koža izgleda mlađa, leči akne i ublažava svrab nakon ujeda insekata i pauka.

Maska za lice od aktivnog uglja

Od aktivnog ulja možete napraviti odličnu revitalizirajuću masku za lice.Aktivni ugalj možete koristiti sa drugim lekovitim sastojcima, a to su:

  • glina
  • maća zeleni čaj u prahu
  • aloja
  • kokosovo ulje
  • hamamelis
  • esencijalna ulja čajevca, lavande itd.

Ne morate koristiti sve navedene sastojke odjednom. Odaberite nekoliko i napravite masku.

Kada pravite masku za lice, prvo izmešajte sve suve sastojke, a zatim ubacite aloju, kokosovo ulje ili hamamelis kako biste napravili pastu.

Dodajte par kapi esencijalnog ulja po želji i sve ponovo izmešajte.

Zatim nanesite masku na lice, izbegavajući deo oko očiju i usta. Ostavite 20 minuta, a zatim isperite.

Na kraju se dobro umijte pazeći da ništa ne isflekate.


Pomaže u zarastanju rana

Mešavina aktivnog uglja i koloidnog srebra je odlična za lečenje rana i čireva na koži. Tokom nekoliko ispitivanja se pokazalo da srebro ubija bakterije koje aktivni ugalj posle adsorbuje. To pomaže da čirevi i rane brže zarastu.


Ublažava probleme sa žuči kod trudnica

Mnoge žene imaju problema sa žučnom kesom tokom trudnoće. Blokada u lučenju i oticanju žuči može izazvati pojavu žutice. Zato mnogi lekari preporučuju upotrebu aktivnog uglja kako bi se ovaj problem sprečio i izlečio ako se pojavi.


Aktivni ugalj protiv ujeda  insekata

Da li ste znali da se aktivni ugalj koristi i za lečenje ujeda insekata? Ako vas je ujeo neki insekt, izmešajte jednu kapsulu aktivnog uglja sa pola supene kašike kokosovog ulja i namažite time problematično mesto. Preko toga stavite gazu kako ne biste uflekali odeću.

Ovu mešavinu možete mazati i na mesto gde vas je ujeo pauk.  Zavežite gazu kako ulje ne bi curilo i menjajte je na svaka dva do tri sata.


Aktivni ugalj: doziranje

Aktivni ugalj se smatra bezbednim za upotrebu, ali je namenjen za kratkoročnu upotrebu. Razlog tome je to što on adsorbuje i vitamine i minerale iz tela, tako da može imati negativan uticaj na zdravlje ako se koristi duže vreme.

Ako ste slučajno progutali otrov ili popili više lekova nego što je trebalo, odmah popijte 50-100 grama aktivnog uglja, a zatim na svaka dva do četiri sata uzimajte po 10-12 grama. Uz svaku dozu pijte mnogo vode. Deci ne treba davati više od 25 grama aktivnog uglja odjednom.

Mlečni proizvodi i mleko utiču na efikasnost aktivnog uglja, tako da je najbolje da ne pijete mleko ako uzimate aktivni ugalj.


Neželjena dejstva aktivnog uglja

Kao što smo već rekli, aktivni ugalj je generalno bezbedan za upotrebu. Međutim, treba imati na umu da postoje i neželjena dejstva.Najčešće su to opstipacija i crna stolica. Ako imate sporije varenje ili neredovnu stolicu, nemojte koristiti veće količine aktivnog uglja.

Aktivni ugalj ponekad može izazvati dehidrataciju, tako da je jako važno da pijete dovoljno vode kada ga koristite. To je svakako dobro za zdravlje, jer voda ispira organizam od toksina.

Aktivni ugalj utiče i na lekove koje pijete. Ako želite da koristite aktivni ugalj, nemojte ga piti zajedno sa lekovima.


Gde kupiti aktivni ugalj?

Aktivni ugalj se može kupiti u svim apotekama. Najčešće se preporučuje aktivni ugalj koji se pravi od kore kokosa i drveta, tako da je najbolje da pročitate deklaraciju.

Izbegavajte upotrebu aktivnog uglja koji sadrži veštačke zaslađivače.

Nemojte uzimati aktivni ugalj ako trenutno pijete neke lekove na recept, pošto on može potpuno poništiti dejstvo leka.

Neki ljudi uzimaju aktivni ugalj svakog dana, što je ok ako se radi o jako malim dozama, ali zbog toga što on ima tako jako izražena apsorbujuća svojstva, može sprečiti telo da upija hranljive materije ili vitamine iz hrane i suplemenata.