Gnojni čir na preponi izazivaju opasne bakterije: Evo kako ga lečiti

gnojni cirevi na preponama

Gnojni čirevi na preponama su veoma neugodna pojava ali se protiv njih možemo izboriti.Veoma je važno ne dirati čir jer je zarazan i nikako ga NE cediti.

Ako imate čir na preponi poslušajte brojne korisne savete i saznajte kako ga se rešiti…i budite oprezni jer gnojni čirevi ostavljaju ožiljke!

Prvo da vidimo šta je zapravo čir na koži ?

Šta je čir?

Čir je bolni, gnojem ispunjeni čvorić koji se formira na površini kože. Medicinski naziv za čir je furunkul (furunculus). Oni veći se nazivaju apscesi. Čir na očnom kapku se zove čmičak.

cir na preponi

Čir je najčešće posledica infekcije dlačnog folikula ili lojne žlezde. Najčešće ih izazivaju bakterije iz grupe stafilokoka, koje su prirodno prisutne na koži. Čir može da se formira bilo gde na telu, mada se najčešće nalazi na delovima tela koji su izloženi trenju. Čir na preponi je najčešće a javljaju se i na vratu, grudima, licu, ispod pazuha, na zadnjici ili butinama.

gnojni cir

Prema recenziranom članku iz 2012.godine, u svetu čirevi postaju sve češći. Ovaj porast slučajeva se povezuje sa sve većom pojavom infekcija meticilin rezistentnim stafilokokusom aureusom (MRSA). Stafilokokus aureus, ili zlatni stafilokok, je bakterija koja normalno živi na koži i u nosu, a može da postane otporna na brojne vrste antibiotika. Infekcije ovom bakterijom (MRSA) mogu da postanu opasne i teške za lečenje zato budite oprezni ako imate čir na preponi.

Simptomi

Kako možete da prepoznate čir?

Čir obično počinje da se razvija kao mala kvržica koja svrbi ili boli. Nakon nekoliko dana čir počinje da otiče, jer se puni bakterijskim gnojem. Obično se na čiru formira beličasti vrh koji može da pukne, a gnoj počinje da izlazi. Nakon toga, preko čira može da se formira krasta.

gnojni cirevi na preponama

Ako gnojni čir na preponi koji imate sve više raste ili se infekcija širi, moguće je da se jave i drugi simptomi. U njih spadaju opšta slabost, umor ili povišena telesna temperatura.

Nije svaka crvena kvržica na koži čir. U primere kožnih oboljenja i stanja koja liče na čir, spadaju:

  • akne
  • herpesna groznica
  • cista
  • ekcem
  • psorijaza
  • ujed insekta
  • mladež

Čir nikako ne cediti jer je pun bakterijskog gnoja koji je zarazan!

Uzroci

Zašto se javljaju gnojni čirevi na preponama ?

Bakterije koje normalno žive na koži, mogu da inficiraju folikul dlake i izazovu upalu okolnog tkiva, usled čega se formira čir na preponi. Često su bakterije zarobljene u folikulu dlake ili lojnoj žlezdi, usled trenja ili traume kože.

Unutrašnja strana butina je mesto na kome se često formiraju čirevi, jer se butine sa unutrašnje strane taru jedna u drugu i znoje, posebno po toplom i vlažnom vremenu. Ovo pospešuje razmnožavanje bakterija unutar dlačnih folikula.

Faktori rizika

Šta predstavlja rizik za formiranje čireva?

Čireve može da dobije svako. Možete da budete savršeno zdravi i da imate čir. Međutim, neka oboljenja stvaraju veću podložnost. Na primer:

  • ako imate ekcem ili psorijazu, moguće je da na koži imate i ogrebotine ili ranice koje mogu da se inficiraju
  • ako vam je imuni sistem oslabljen, imate veće šanse da dobijete neku infekciju
  • ako imate dijabetes, borba protiv infekcija može da vam bude otežana
  • ako živite ili radite sa nekim ko ima čir, veće su šanse da ćete ga i sami dobiti
  • ako ste gojazni, šanse za formiranje čireva su veće

Dijagnostikovanje

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako se pitate za koliko prolazi čir odgovor je da većina čireva prolazi sama, bez ikakvih komplikacija, za oko nedelju dana. Međutim, ako imate čir na unutrašnjoj strani butine ili drugim delovima tela, koji je dugo prisutan, postaje sve veći i bolniji ili se ponovo vratio, trebalo bi da se javite lekaru.

Oprez!

Ozbiljni simptomi

Mali čirevi obično ne dovode do ispoljavanja simptoma na drugim delovima tela. Međutim, ako se infekcija širi, situacija može da bude ozbiljna. Moguće je da primetite:

  • bolove u telu
  • povišenu telesnu temperaturu
  • drhtavicu
  • opšte loše stanje

Svaki od ovih simptoma mora odmah da se ispita medicinski. Razlog tome je što kožne infekcije koje se ne leče, mogu da se prošire na krvotok i postanu po život opasne.Dakle gnojni čirevi na preponama mogu prerasti u stanje opasno po život!

Veliki čirevi

Ako čir na preponi previše naraste i ne počne da se cedi sam, lekar može da vas podvrgne ambulantnoj proceduri. Ova procedura se zove incizija i drenaža. Lekar će napraviti mali otvor (rez) na čiru da bi drenirao gnoj. Obično, nakon ove intervencije uzorak gnoja se šalje na laboratorijsku analizu.

Laboratorijski tehničari će identifikovati vrstu bakterija koja je dovela do infekcije. Zahvaljujući tome, vaš lekar će lakše doneti odluku koja vrsta antibiotika je najbolja za lečenje, ukoliko je to potrebno. U zavisnosti od veličine, mesta i drugih simptoma čira, drenaža može da bude sasvim dovoljna za izlečenje od infekcije. Antibiotici se koriste samo kod ozbiljnih infekcija i u određenim situacijama.

Rekurentni čirevi

Ako vam se čirevi na preponama često pojavljuju (ako su rekurentni) ili imate komplikacije, lekar može da vas uputi od dermatologa, lekara specijaliste za kožne bolesti. Moguće je i da vas uputi kod specijaliste za infektivne bolesti, infektologa.

Lečenje

Kako se leči čir?

U brojnim slučajevima, čir na preponi je moguće lečiti kod kuće. Ako kućno lečenje ne deluje, lekar može da vam prepiše neki drugi tretman.

Lečenje kod kuće

Veoma je važno da čir na nozi ne cedite niti bušite. Ako to učinite, možete da prouzrokujete širenje infekcije na dublje slojeve kože. Umesto toga, redovno stavljajte tople obloge tokom dana, jer će vam one pomoći da se čir sam otvori i ocedi.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje stavljanje toplih obloga 3 do 4 puta dnevno, u trajanju od 10 – 15 minuta, sve dok se gnojni čir ne povuče. Toplu oblogu možete da napravite potapanjem čiste krpe u vruću vodu. Vodite računa da voda nije suviše vruća.

Ako se čir cedi ili se nalzi na mestu izloženom trenju, stavite čist zavoj. Na taj način ćete smanjiti iritaciju. Teško je izbeći trenje unutrašnjih strana butina, međutim pokušajte sa nošenjem komotnog veša i odeće da ne biste pogoršavali stanje čira.

Pomenuta akademija preporučuje uzimanje ibuprofena ili acetaminofena radi ublažavanja bolova koje izaziva gnojni čir na preponi, u slučaju da je to potrebno.

Lečenje u ordinaciji

Ukoliko vaš lekar ne može da obavi inciziju i drenažu u ordinaciji – zbog mesta na kome se čir nalazi ili njegove veličine – možda ćete morati kod hirurga. U nekim slučajevima, nakon drenaže čira, rana se prekriva gazom i previja. U takvom slučaju ćete morati svakodnevno da odlazite u ambulantu na previjanje.

Kod jačih infekcija i apscesa lekar može da vas uputi na ultrazvučni pregled regije. Ovo se praktikuje radi potvrde da je gnoj u potpunosti očišćen. Ultrazvučni pregled se praktikuje i kada postoji sumnja na potkožni čir koji se ne vidi na površini.

Ponekad su neophodni antibiotici!

Lekar može da vam prepiše oralne antibiotike. Kod ozbiljnije infekcije, hospitalizacija i intravenski antibiotici mogu da budu neophodni.

Komplikacije

Evo koje su moguće komplikacije i šta Vas možda očekuje

Ukoliko cedite ili probijate čir, možete da izazovete širenje infekcije na druge delove kože. Ako se infekcija proširi, čir na preponi može da naraste i da se pretvori u apsces. Apsces je duboki gnojni džep koji može da dosegne veličinu grejpfruta. Apsces mora odmah da se tretira medicinski.

Ponekad, oko prvog čira počnu da izbijaju drugi gnojni čirevi na preponi. Grupisanje čireva se naziva karbunkul. Karbunkuli su mnogo bolniji. Gnojni čirevi na preponi (karabunkuli) češće dovode do ispoljavanja težih simptoma i ostavljaju ožiljke.

Kada dođe do širenja infekcije, postoji mogućnost da bakterije dopru u krvotok i inficiraju druge delove organizma, uključujući srce, kosti i mozak.

Međutim, u najvećem broju slučajeva čirevi zaceljuju bez komplikacija.

Prognoze

Kakav je mogući ishod?

Čir na preponi obično prolazi, uz kućno lečenje, za oko nedelju dana.

Prevencija

Kako može da se spreči formiranje čireva?

Kada imate čir na preponi, veoma je važno da vodite računa o higijeni. Na taj način možete da sprečite širenje infekcije na druge delove organizma i na druge ljude. Na primer:

  • ne delite lične stvari, kao što je brijač, koje mogu da dođu u dodir sa inficiranom površinom
  • perite peškire, tkanine koje koristite za obloge, kao i svu odeću koja može da dođe u dodir sa čirom – koristite sapun, vruću vodu i sušenje na visokim temperaturama za pranje ovih stvari i uništavanje bakterija
  • ako čir curi, ranu pokrivajte suvim zavojem sve dok ne zaceli – možete da koristite i široki zavoj obavijen oko butine da biste smanjili iritaciju od trenja
  • zavoje redovno menjajte da bi čir na preponi bio čist i suv
  • ruke perite često i temeljito