5 GENIJALNIH trikova za loš ZADAH iz usta (+ UZROCI)

neugodan zadah iz usta

Loš zadah je daleko od neuobičajene pojave, ali se o njemu ne govori dovoljno. Uprkos tome što je on problem velikog broja ljudi, i dalje je priča o njemu društveni tabu.
Priča treba da bude pokrenuta jer loš zadah utiče na samopoštovanje, radne i društvene odnose, a ponekad može da bude simptom ozbiljnih bolesti.

– Problem lošeg zadaha, odnosno “feto eks ore” je problem velikog broja ljudi. U našoj zemlji sa njim se bori svaka treća osoba. Neprijatan miris usta predstavlja veliku prepreku u komunikaciji ljudi, može čak i da izvesnu osobu marginalizuje u različitim situacijama – kaže za “Blic” Jasmina Tekić, magistar stomatologije i specijalista dečje preventivne stomatologije u Zavodu za stomatološku zadravstvenu zaštitu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Da biste izbegli neprijatne situacije, ključno je da se upoznate sa uzročnicima i načinima preventive lošeg zadaha.

KOLIKO HRANA UTIČE NA OVAJ PROBLEM

Iako određene namirnice poput belog luka i rotkvica izazivaju neprijatan zadah u ustima, postoje ljudi koje ovaj problem konstantno muči. Bez obzira na to šta pojedete, nepravilna oralna higijena imaće “osetljive” posledice.

KAKO TREBA DA IZGLEDA ORALNA HIGIJENA

Posle obroka u ustima mogu da ostanu ostaci hrane, koji su plodno tlo za razvoj bakterije. Za svež dah redovno pranje zuba je neophodno, ali ne i dovoljno. Ono je prvi korak, treba da bude ispraćeno korišćenjem antibakterijske tečnosti za ispiranje usta i pranje jezika, posebno njegove zadnje strane.

– Za pravilnu oralnu higijenu je važno da pranje zuba traje dovoljno dugo, da se odaberu dobra mehanička sredstva, poput interdentalnih četkica i da se napravi pravi zbor sredstava za pranje zuba, u koje spadaju zubne paste sa fluorom i sredstva za ispiranje usta sa hlorheksidinom – preporučuje stomatolog.

Zubi moraju da budu čisti, ali i zdravi, razna oboljenja, poput bolesti desni, pogoršavaju problem sa lošim zadahom.

ŠTA KADA I PORED ORALNE HIGIJENE PROBLEM POSTOJI

Loše navike, poput pušenja, mogu da uzrokuju neprijatan miris. Suvoća usana je još jedan uzročnik, zato u trenutku kada osetite da su vam usta suva, žvakaće gume bez šećera mogu da podstaknu lučenje pljuvačke.

– U uzročnike lošeg zadaha spada heliko bakterija koja izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline, giht i parodontopatija zuba koju izaziva zubni plak, odnosno 10 miliona bakterija u ustima – ističe naša sagovornica.

Razlozi mogu da budu i ozbiljniji, hronične infekcije grla, sinusa ili pluća mogu da pokrenu problem sa lošim zadahom. Stomačne tegobe, refluks (vraćanje želudačne kiseline) i hijatus hernija (povećan pritisak u trbušnoj duplji) takođe se nalaze na ovoj listi.

Upotreba određenih lekova može da stvori problem sa ustima. Tu spadaju, između ostalih, imunosupresivni lekovi. Veoma retko neprijatan miris izazivaju polip u nosu, tumor u grlu ili dušniku.

KOME PRVO DA SE OBRATITE

Da biste rešili problem zadaha, najpre se treba obratiti izabranom lekaru, potom stomatologu i gastroenterologu koji će tražiti sledeće analize: bris jezika i ždrela, sedimentaciju, kompletnu krvnu sliku, status šećera u krvi, analize koje će isključiti ili potvrditi bolesti jetre i bubrega, serološke i analize urina i stolice (koprokultura).

Uslediće i ultrasonografski pregled gornjeg abdomena. Na osnovu svih rezultata specijalista će doneti odluku o daljem ispitivanju – endoskopskim i radiološkim pretragama gastrointestinalnog trakta, a shodno tome i o daljim terapijskim modalitetima.