Zelena stolica kod beba dece i odraslih: Razlog za brigu ili prolazna pojava

boja stolice

Pojava zelene boje u stolici, tj pojava zelene stolice u beba, jeste najčešće posledica prebojenosti stolice pigmentom bilirubinom. Bilirubin zapravo nastaje u jetri kao produkt hemoglobina, a potom se transportuje u crevni trakt i napolje. On u crevni trakt dospeva putem žuči koja je i sama zelene boje. Tako, što je brže pražnjenje creva, kao kod proliva na primer, stolica će biti zelenija. Ovo osobito važi za postojanje fiziološke žutice kod beba. Kako se ova pojava praćena viškom bilirubina sanira, i stolice će se normalizovati po pitanju svoje boje.

Stolica koja je brzo prošla kroz creva, nije imala mogućnost da bude dovoljno obrađena od strane crevnih bakterija, te da dobije svoju žutu boju. Takođe, ukoliko sadrži grudvice belog mleka, znači da beba nije uspela da ga skroz svari jer ga je previše uzela. Suprotno tome, ako je crevni trakt sporiji u svojoj funkciji, bilirubin će u crevima proći mnoge hemijske procese, te će tako i stolica dobiti neku tamniju nijansu zelene ka crnoj boji.

Sluz i sekret kao uzrok zelene stolice

Takođe, pomenuli smo i da je stolica beba koje sisaju najčešće zlatno-žute, braon boje. Međutim, ukoliko se i to ne dogodi, takođe nema potrebe za panikom. Stolica može biti i zelenkaste boje usled možda zapušenog nosa bebe, te gutanja sekreta koji se sliva. Nije retkost da bebe imaju zapušen nosić iz raznoraznih razloga. Višak sekreta će se progutati i završiti u fecesu zelene boje.

Stolice gladi

Čuvene „stolice gladi“ javljaju se nekoliko dana pošto beba odbija da jede, tj nakon takozvane „vodene dijete“. Tada, stolice postaju lepljive, sluzave i oskudne. Ove stolice su zelene i potpuno bez sadržaja, liče na žabokrečinu, a stanje deteta je znatno izmenjeno. Ono gubi na težini i loše se oseća. Prisutan je plač i razdražljivost pre i nakon podoja. U ovakvim situacijama veoma bitno je konsultovati pedijatra ali i dečijeg hirurga, kako bi se otkrio uzrok detetovog odbijanja hrane ili pak neki drugi uzrok na celom traktu koji dovodi do pojave ovakvih stolica.

Adaptirane mlečne formule obogaćene gvožđem

Stolica može postati zelena ukoliko se beba hrani adaptiranim mlečnim formulama koje su obogaćene gvožđem. Te bebe povremeno ili pak stalno imaju zelene, tečno-zrnaste stolice, koje mogu da se javljaju i nekoliko meseci zaredom. Uzrok je, naravno, povećana koncentracija gvožđa u mlečnoj formuli. Međutim, ako vaša beba dobro napreduje i živahna je, razloga za brigu nema.

Generalno, sve adaptirane mlečne formule mogu svojim sastojcima izmeniti kvalitet stolice deteta. Ovakva ishrana beba u mnogome se po kvalitetu razlikuje od majčinog mleka, što u hranljivim sastojcima, što u sastojcima koji su bitni kao odbrana organizma bebe od raznih štetnosti.