Za šta je dobar čaj od kamilice i kako se pravilno priprema

kamilica caj

Najlekovitiji su cvetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris pa upotreba čaja od ove biljke, osim lekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osveženje.

Glavna lekovitost ove biljke ogleda se u lečenju želudačno-crevnih bolesti (gastritis, enteritis, nadimanja, kolitis), neurodepresija i oboljenja materice. Kamilica je tradicionalni, narodni lek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, čireve, za smirenje nervne napetosti, kod nesanice, premorenosti.

Primenjuje se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Sprečava razvoj čira na želucu i omogućava njegovo zalečenje. Spolja se zbog svojih antiseptičnih svojstava primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži i sluzokoži (za ispiranje usne duplje i grgljanje kod upala grla i desni), ojeda, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke.

Inhalacije čajem od kamilice se primenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa.

Čaj od kamilice poseduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Bisabolol je aktivna komponenta iz kamilice, koja ispoljava protivupalno dejstvo.