Uvećana prostata ili benigna hiperplazija prostate (simptomi i lečenje)

hiperplazija prostate

Šta je Prostata?
Prostata je žlezda koja se nalazi kod muškaraca i smeštena je tačno ispod mokraćne bešike. Njena osnovna funkcija je da prizvodi tečnosti koje štite i obogaćuju spermu muškarca.
Prostata postepeno postaje uvećana posle 50-te godine života, ali u poslednjih 10 godina kliničke studije govore da se starosna granica, sve više spušta. Ovo uvećanje se zove Benigna hiperplazija prostate. Posledice uvećanja prostate počinju najčešće sa problemima prilikom mokrenja. Na početku su simptomi blagi jer to uvek zavisi od stepena uvećanja, kao i kojom brzinom se uvećava, ova za muškarca, veoma važna žlezda.

Koji su to simtomi koji prate uvećanu prostatu?
Uvećanjem prostate dolazi do suženja gornjeg dela uretre, što za posledicu ima ometanje protoka urina i dovodi do pojave sledećih simptoma:

* Slab mlaz mokraće
* Zadržavanje mokraće
* Kapljanje tokom mokrenja
* Slabije pražnjenje bešike

Kada već dodje do ovih simptoma ,znak je da je prostata uvećana i bešika postaje osetljiva tako da se često jave neprijatni simptomi kao što su: učestalo mokrenje, često noćno mokrenje koje remeti san, kao i takozvana, hitnost, to jest potreba da se odmah mora ići u toilet, čim se oseti potreba.

Tokom meseci i godina simptomi postaju sve češći i teži i ponekad dolazi do komplikacija, tako što se prostata toliko uveća da potpuno blokira prolaz mokraće. Tada je potrebno obratiti se hitno lekaru da bi se stavio kateter i to ne treba odlagati jer se veoma brzo mogu razviti infekcije čitavog urinarnog sistema.

Šta učiniti da sprečimo ili umanjimo probleme adenoma prostate?
Statistike su zaista neumoljive i studije širom sveta pokazuju da svaki drugi muškarac izmedju 50 i 60 godina ima ove probleme, a posle 75-80 svaki muškarac ima uvećanu prostatu. Ranije nije bilo tako… jer su način života i naše navike bile drugačije. Dake promena navika bi bila poželjna tako što se preporučuje obavezna fizička aktivnost… ako ne nešto ozbiljnije, onda makar svakodnevna šetnja, promena u ishrani… više povrća, voća i jezgrovitog voća, naročito kao i ulje od semena bundeve, čaj od peršuna koji štiti od infekcija.
Mnogo je studija koje jasno ukazuju na dobrobit koju ovakvim situacijama donosi biljka Zlatna maka.