Ukočen vrat: 7 načina da ga otkočite brzo i jednostavno (uzroci)

ukocen vrat

SAZNAJTE KOJI JE NAJBOLJI LEK ZA UKOČEN VRAT Ovo neugodno stanje ne mora biti znak nekog ozbiljnog zdravstvenog problema, ali vam svakako može smetati u obavljanju svakodnevnih poslova i spavanju, a manjak sna će samo pogoršati stanje.

Postoje trikovi i jednostavne vežbe pomoću kojih lako možete otkočiti vrat ili bar olakšati stanje o njima će biti dosta reči u drugom delu teksta a prvo da vidimo koje ozbiljne bolesti mogu biti uzrok za ukočenost vrata…

ukocenost u vratu

Ukočen vrat mogući uzroci ?

Ukočen vrat može nastati kao rezultat poremećaja i bolesti bilo koje strukture u vratu. U vratu se nalazi sedam vratnih pršljenova koji su koštani ”blokovi” kičme u vratu; ovi pršljenovi okružuju kičmenu moždinu i kanal. Između ovih pršljenova su diskovi, a u blizini prolaze nervi u vratu.

U okviru vrata, druge strukture i organi uključuju mišiće vrata, arterije, vene, limfne žlezde, štitnu žlezdu, paratiroidne žlezde, jednjak, grlo i dušnik.

Ukočenost vrata može biti povezana sa simptomima kao što su:

 • glavobolja
 • bol u ramenu
 • ukočenost lopatice i ramena.

Ukočenost u vratu se najčešće javlja zbog oštećenja kostiju, nerava i/ili mišića vrata. Međutim, ukočen vrat je takođe simptom meningitisa (uz glavobolju i groznicu). Ukočenost vrata se može razviti i kao reakcija i rezultat mišićnog spazma (grča) u različitim uslovima koji uzrokuju bol u vratu, uključujući i traumatske povrede.

Simptomi ukočenog vrata uključuju nelagodnost, bol i teško okretanja glave. Takođe možete doživeti glavobolju i bol u ramenima ili rukama u kombinaciji sa ukočenim vratom. U većini slučajeva, ukočenost vrata predstavlja rezultat mišićnog naprezanja i nestaje za nekoliko dana uz odmor i adekvatnu negu. Međutim, ukočenost u vratu može ukazivati na infekciju ili ozbiljno oštećenje kičme.

Šta raditi kad se ukoči vrat? Posavetujte se sa svojim lekarom radi tačne dijagnoze i lečenja ukočenosti vrata. Na osnovu postavljene dijagnoze, tj. određivanja tačnog uzroka za ukočenost vrata – možete sprovoditi adekvatno lečenje.

Ako uzrok nije neko ozbiljno oboljenje u drugom delu članka saznajte kako brzo i jednostavno otkočiti vrat!

Kada je u pitanju ukočen vrat uzroci mogu da uključuju:

Naprezanje mišića

Ukočenost vrata od mišićnog naprezanja često podrazumeva naprezanje mišića levatora lopatice. Ovaj mišić spaja četiri vršna pršljena vratne kičme sa lopaticom – zbog čega se često javlja ukočenost vrata i lopatice kada se ovaj mišić zategne ili napregne.

Uzroci ukočenosti u vratu uključuju i spavanje u lošem položaju – zbog čega se javlja ukočen vrat od spavanja. Tu su još i loš stav tela, napetost usled stresa, sportske povrede i ponavljajući pokreti vrata. Veliki broj ljudi doživljava i ukočen vrat od promaje.

Usled naprezanja mišića može da se javi i grč u vratu, koji zatim dovodi do ukočenosti vrata.

Kada je u pitanju ovakva ukočenost u vratu lek protiv bolova može da pomogne, kao i primena toplote ili leda, masaže i odmor mišića vrata.


Diskus hernija

Ako osećate utrnulost ili krutost zajedno sa ukočenim vratom, možda je u pitanju diskus hernija. Diskus hernija uključuje izmeštanje i pucanje u jastučićima vezivnog tkiva između svakog vašeg pršljena. Lekari pokušavaju da tretiraju diskus herniju sa fizikalnom terapijom, lekovima protiv bolova i toplotom, mada je ponekad potrebna operacija.

Često, bol i ukočenost u vratu rezultiraju od izmeštanaj nerva, umesto od rupture tkiva.


Poremećaji kičme

bolovi u vratnim zilama i potiljku

Povreda kičme zbog naglog pokreta glave, spinalna stenoza i osteoartritis takođe uzrokuju bol i ukočenost u vratu. Povreda kičme zbog naglog pokreta glave se obično javlja kod udara u automobilskoj nesreći ili u iznenadnom traumatičnom događaju.

Bol je rezultat istegnutih ligamenata i zglobova, a vaš doktor može da preporuči nošenje kragne za vrat, lekove protiv bolova i fizikalnu terapiju. Spinalna stenoza je suženje kičmenog stuba, koji vrši pritisak na živce i češće se javlja sa godinama. Osteoartritis je oštećenje zglobova zbog starenja, habanja i trošenja hrskavice između zglobova.


Infekcija

bolovi u vratu i glavi

Ukočen vrat i glavobolja obično mogu da ukazuju na infekciju, i to meningitis. Ukoliko imate visoku temperaturu, glavobolju, konfuziju, pospanost, mučninu i povraćanje zajedno sa ukočenosti u vratu, možda imate bolest kao što je meningitis. Meningitis znači oticanje i zapaljenje u membranama oko mozga i kičmene moždine.

Virusna, bakterijska ili gljivična infekcija može izazvati meningitis, što zahteva hitnu medicinsku pomoć. Lečenje uključuje antibiotike za bakterijske infekcije i pomoćnu negu kao što su intravenski fluidi. U nekim slučajevima, operacija je neophodna kako bi se sprečilo oštećenje mozga.

Infekcija limfnog čvora u vratu može izazvati grč u vratu.


Ukočen vrat kod dece

uvecani limfni cvorovi na vratu

Ukočen vrаt kod dece može naročito da zabrine roditelje, međutim, treba znati da uzroci za to mogu da budu manje ozbiljni, ali mogu da budu i veoma ozbiljni – poput meningitisa. Ukoliko dete nema nekih drugih simptomа, ukočenost vrata može biti rezultat nаprezanja mišićа usled spаvаnjа u nepravilnom položаju ili dugotrajnog sedenja ispred rаčunаrа.

Meningitis je veoma ozbiljan uzrok za ukočen vrat kod dece. Ovo je najčešće bakterijska infekcija membrane koja pokriva kičmenu moždinu i mozak. Glavni simptomi su ukočen vrat, glavobolja, konfuzija i groznica. Krut ili ukočen vrat znači da dete ne može dodirnuti grudi sa bradom. Mlađa deca su letargična ili tako razdražljiva da se ne mogu utešiti. Ako se ne leči rano, dete može doživeti oštećenje mozga.


Kako otkočiti ukočen vrat ?

ukočenost u vratu, ukocvratu lek, ukocen vrat lekenost u , kako otkočiti vrat

Ukočenost u vratu obično prolazi kroz par dana, a postoje neke jednostavne promene koje možete napraviti i prirodni lekovi koji vam mogu ublažiti bol i poboljšati pokretljivost.

Trik pomoću koga ćete brzo otkočiti vrat

ukocenost u vratu lek

Ovaj trik će vam pomoći da se na brzinu rešite ukočenog vrata. Plus, možete ga raditi u kolima pre nego što odete na posao i tokom vožnje kući.

Kako se izvodi:

 • Kružite ramenima unazad i napred, 10 puta
 • Spajajte lopatice na par sekundi, 10 puta
 • Gurnite glavu nazad u sedište ili u ruke, i zadržite u tom položaju 30 sekundi
 • Pomerajte glavu prema ramenima, tako da uvo dotakne rame 10 puta na svakoj strani

Olakšanje za 60 sekundi

kako otkociti vrat

Ova brza masaža ublažava bol u vratu i ramenima, i opušta tenziju u mišićima. Sve što vam treba su ruke!

 • Napipajte mesto koje vas boli rukom sa one strane tela u kojoj osećate bol. Na primer, ako vas koči u desnoj strani vrata, desnom rukom locirajte izvor bola, i suprotno.
 • Primenite blaži pritisak prstima na čvor koji vas boli. Bol treba da bude dobar, tako da ga tolerišete, a ne da bude oštar. Ako ne možete da dohvatite mesto koje vas boli, iskoristite tenisku lopticu i naslonite se na zid.
 • Okrećite glavu u suprotnom smeru od bola, i savijajte kao da bradom pokušavate da dodirnete pazuh.
 • Ponovite 20-ak puta, pa se istegnite, što duže i što dalje.
 • Ponavljajte tokom dana, koliko god puta treba.

Statična vežba za ukočenost u vratu

ukocen vrat lek

Ova vežba će vam opusititi ukočena ramena i mišiće koji se vezuju za vrati. Oslobodite čvorove u vratu na pasivan način!

 • Lezite na pod i stavite noge na stolicu ili kauč, tako da vam kolena i kukovi budu pod uglom od 90 stepeni
 • Stavite ruke na pod, a dlanove okrenite prema gore
 • Ostanite u ovom položaju dok vam leđa ne dodirnu pod, što obično traje 5-10 minuta.

Bonus: ovaj isti položaj je odličan za otklanjanje bola u leđima!


Vežba sa zidom

Ne postoji bolji lek za ukočenost u vratu od vežbanja.Ova vežba opušta mišiće u gornjem delu kičme, vratu, kao i mišiće u donjem delu nogu (odlična je za osobe koje imaju problema sa grčevima u nogama)

 • Lezite na pod i zalepite leđa za zid, pa pružite noge
 • Ako u ovom položaju osećate zategnutost u zadnjoj loži, pomerite se tako da vam repna kost bude na podu
 • Pružite prste i zategnite butine
 • Važno je da vam stopala budu u širini kukova i okrenuta od zida
 • Ostanite u ovom položaju 3 minuta

Pazite na položaj  kome spavate !

ukocen vrat od spavanja

Ukocenost u vratu od spavanja u nepravilnom položaju je veoma česta pojava.Spavanje na stomaku je nekim ljudima prijatnije, ali nije baš pametno kada ste ukočeni. Probajte da spavate na leđima ili boku. Spavanjem na stomaku uvrćete glavu na jednu ili drugu stranu, a stomak vam upada u dušek što izaziva bol u donjem delu leđa.

Ako imate blaži bol i ukočenost u vratu, ovo su neke od opcija:

 • Stavite hladni ili topli oblog na deo koji vas boli. Prvih 48-72 sata koristite led, a posle toga je vreme za tople obloge, tuširanje vrućom vodom i slično. Pazite da ne zaspite sa toplim ili hladnim oblogom na vratu, kako biste izbegli oštećenja na koži.
 • Uzimajte lekove protiv bolova kao što su ibuprofen ili acetaminofen.
 • Zamolite partnera da nežnim pokretima izmasira deo vrata koji vas boli.

Vežba sa bradom

lek za ukocen vrat

Ova vežna tegli ukočene mišiće vrata, dok u isto vreme jača mišiće koji drže ramena u liniji sa vratom. Ne samo da je ova vežba odličan lek za ukočen vrat u isto vreme je dobra za pravilno držanje.

 • Naslonite kičmu na dovratak, povucite gornji deo leđa i glavu prema nazad, tako da vam glava dodiruje dovratak. Brada treba da bude spuštena.
 • Držite glavu u ovom položaju 5 sekundi
 • Ponavljajte vežbu 10 puta
 • Nakon toga, sklonite se od dovratka i stojeći ili sedeći, izvedite vežbu ponovo, 10 puta
 • Radite ovu vežbu 7-10 puta na dan, po potrebi

Ležeća kobra

vezba za ukocen vrat

Ovaj joga položaj je odličan za jačanje vrata, gornjeg dela leđa i ramena. Možete je, radi udobnosti, izvoditi na strunjači.Ako vas često muči ukočenost u vratu, redovno je izvodite i više nećete imati ovaj neprijatan problem.

 • Ležeći licem prema dole, naslonite čelo na urolan peškir
 • Postavite ruke sa strane, dlanovima prema podu
 • Držite jezik na gornjem delu nepca, kako biste stabilizovali mišiće u prednjem delu vrata
 • Spojte lopatice i podignite ruke sa poda
 • Povucite laktove prema unutra, tako da dlanovi budu okrenuti prema spolja, a palčevi na gore
 • Polako podignite čelo sa peškira, gledajući u pod
 • Zadržite u ovom položaju 10 sekundi
 • Ponovite 10 puta

Dodatni saveti

 • Umasirajte malo ulja za masažu u ukočen deo vrata, pa sastružite kožu vrhom kašike. Počnite od gornjeg dela vrata i spuštajte se skroz do ramena. Ovaj kineski lek je vrsta masaže koja podstiče cirkulaciju. A pošto vam ovo može biti teško da uradite sami, zamolite prijatelja ili partnera da vam pomogne. Najbolje bi bilo da ovu masažu uradi akupunkturista.
 • Spavajte 7-8 sati svako veče. Odmor će pomoći telu da se brže oporavi.
 • Probajte da spavate bez jastuka par večeri.
 • Dušek na kom spavate treba da bude dovoljno čvrst da kičma i vrat ne propadaju.
 • Nemojte voziti dok imate ukočen vrat, pošto možete samo pogoršati problem.
 • Ne naprežite mišiće vrata, inače će se bol pogoršati i proces oporavka će se usporiti
 • Koristite tehnike opuštanja kako biste se izborili sa emotivnim stresom koji može izazvati tenziju u mišićima
 • Ako ste gojazni, pokušajte da smršate, jer višak kilograma opterećuje sve mišiće u telu.
 • Pravite češće pauze na poslu, kako biste odmorili vrat
 • Nemojte prdržavati telefon ramenom dok pričate
 • Kada imate ukočen vrat, izbegavajte naporno vežbanje oko nedelju dana, pošto ćete pogoršati bol.