Bolest crveni vetar simptomi i lečenje

ERIZIPEL, poznatiji kao CRVENI VETAR, je kožna infekcija. Crveni vetar je poznat od davnina, ali je tek Hipokrat uočio da je u pitanju posebno kožno oboljenje. To je jedan oblik celulitisa (akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva), ali za razliku od celulitisa, koji zahvata dublje slojeve kožnog tkiva, erizipel zahvata samo gornje slojeve kože.

Međutim, ova oboljenja mogu da se preklapaju, što lekarima otežava razlikovanje ova dva kožna oboljenja.

Ranije su lekari smatrali da erizipel javlja samo na licu, ali zdravstvena organizacija za retke poremećaje sada procenjuje da se oko 80% svih slučajeva javlja na nozi. Crveni vetar može da se javi i na rukama i trupu.

crveni vetar bolest


Crveni vetar simptomi

Najčešće se pacijent ne oseća dobro i pre nego što se vidljivi simptomi crvenog vetra pojave na koži.Simptomi mogu biti i povišena ili visoka telesna temperatura, grozničavo stanje i napadi  drhtavice.

Obično je zahvaćena koža u određenoj regiji i ima karakterističan izgled.

Koža može da bude:

 • otečena i sjajna
 • zahvaćena crvenilom
 • topla i osetljiva na dodir
 • u teškim slučajevima prekrivena plikovima
 • sa oštrim ivicama između zahvaćenih površina i zdrave kože
 • sa crvenim linijama iznad zahvaćene površine
 • u teškim slučajevima sa ljubičastim ili crnim diskoloracijama

Ovi znakovi i simptomi su često sasvim iznenadni i mogu da se razviju za samo nekoliko sati ili dana.


Kako se dobija crveni vetar

crveni vetar na nozi

Uzroci

Crveni vetar, odnosno erizipel se dobija kada bakterije prodru u kožu kroz posekotine ili rane.

U povrede kože, koje povećavaju šanse za dobijanje crvenog vetra, spadaju:

 • posekotine, čirevi i dekubitus (rane od ležanja)
 • ujedi životinja  ili ubodi insekata
 • rane od operacije

Već postojeća kožna oboljenja usled kojih puca površina kože, takođe povećavaju šanse za razvoj crvenog vetra.

U takva oboljenja spadaju:

 • ekcem
 • impetigo
 • gljivične infekcije, kao što je atletsko stopalo

I druga oboljenja mogu da povećaju verovatnoću za pojavu erizipela. Ova oboljenja ne zahvataju kožu direktno, a u njih spadaju:

 • nepravilno funkcionisanje vena i limfnih sudova
 • gojaznost
 • alkoholizam
 • loše kontrolisani dijabetes
 •  problemi sa cirkulacijom
 • oslabljeni imuni sistem

Imuni sistem mogu da oslabe neki lekovi i da tako prouzrokuju pojavu crvenog vetra. U takve lekove spadaju terapije za lečenja nekih vrsta raka, kao i lekovi koji se obično koriste nakon transplantacije organa.

Crveni vetar može da dobije svako, ali najčešće pogađa bebe i odrasle osobe starije od 60 godina.

Crveni vetar nije nasledan ili zarazan.*

(*Uzročnik erizipela, ili crvenog vetra, je hemolitički streptokok iz grupe A (streptococcus beta haemolythicus grupe A). Nešto ređe ovu infekciju može da izazove i streptokok iz grupe C, D ili G, a kod novorođenčadi i streptokok iz grupe B. Hemolitički streptokok iz grupe A izaziva i druge streptokokne bolesti.

Osoba obolela od neke streptokokne infekcije ili kliconoša rezervoar je infekcije, koja se najčešće prenosi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom. Samo oboljenje nije kontagiozno (zarazno).

Pojave ove kožne infekcije su sporadične i češće u hladnom vremenskom periodu, kada i inače ima više streptokoknih bolesti. – Prim. prev.)


Dijagnoza

bolest crveni vetar

Obično je lekar u mogućnosti da dijagnostikuje crveni vetar bolest na osnovu izgleda kože i simptoma koji se ispoljavaju na zahvaćenoj površini. Razlog za to je što se simptomi crvenog vetra obično javljaju samo kod tog specifičnog oboljenja.

Anamneza, istorija prethodnih povreda ili operacija, takođe često ukazuju na mogući uzrok.

Obično nisu neophodna dodatna ispitivanja.

Ako postoji sumnja na neku sistemsku infekciju, kao što su bakterije u krvi (bakterijemija), lekar može da traži analizu krvi. Međutim, identifikovanje bakterija nije uvek moguće, čak ni u laboratoriji.

Ispitivanja krvi mogu da pomognu i kod otkrivanja:

 • povišenog broja belih krvnih zrnaca (leukocita), do čega može da dođe usled oštećenja tkiva i bakterijske infekcije
 • povišenog nivoa C-reaktivnog proteina, koji jetra proizvodi u većoj količini kada dođe do upale
 • pozitivne kulture krvi, koja ukazuje na bakterijski infekciju
 • prisustva specifične infekcije, prouzrokovane životinjskim ujedom, na primer

U nekim slučajevima duboke infekcije, neophodni su magnetna rezonanca (MRI) i kompjutersko tomografsko skeniranje (CT skeniranje).


Lečenje i oporavak

Crveni vetar bolest, odnosno erizipel je izlečiv. Važno je da lečenje crvenog vetra počne što je moguće ranije da bi se smanjile šanse za buduće komplikacije.

Erizipel bolest se leči antibioticima. Vrsta antibiotika zavisi od toga koji je bacil izazvao problem, ali često sadrži penicilin.

Zbog toga je veoma važno da pacijenti alergični na penicilin obaveste lekara o tome, pre nego što počne lečenje, kako bi dobili druge lekove, kao što su eritromicin ili cefaleksin.

Pacijenti sa crvenim vetrom, obično uzimaju oralne antibiotike u toku 7 – 14 dana. U težim slučajevima, lekovi se administriraju direktno u kožu nakapavanjem.

Postoje i drugi načini za ublažavanje bola i nelagode, kao i za ubrzanje procesa izlečenja, na primer:

 • elevacija (podizanje) inficirane regije, ali uz obavezno pokretanje da bi se izbeglo formiranje krvnog ugruška
 • hladna pakovanja postavljena na kožu
 • losioni protiv sušenja i pucanja kože
 • antiinflamatorni analgetici, kao što ibuprofen
 • kompresivne čarape kada se inficirana površina smiri
 • lečenje bilo kakvih pukotina kože, najčešće kremama koje se dobijaju uz recept i nanose direktno

Prirodno lečenje i lečenje biljem

Listovi kupine

Kupina ne samo da je odličnog ukusa, nego je sjajan sastojak za neke probleme sa kožom. Antioksidantska i antibakterijska svojstva kupina čiste kožu od infekcija i bakterija koje izazivaju crveni vetar, a u isto vreme se bore sa erispela kvrgama na koži. Izdrobite nekoliko listova kupine i nanesite na kožu dva puta dnevno. Kroz par dana ćete primetiti poboljšanje i infekcija će se postepeno proći.


Hladni oblog

Hladni oblozi se često koriste za infekcije kože i poremećaje koji izazivaju crvenilo, otok i kraste. Hladni oblozi mogu biti jako dobri kada su u pitanju infekcije i bolovi koje izaziva crveni vetar. Stavite hladni oblog na inficiranu i oštećenu kožu i dobićete trenutno olakšanje od upale i osećaja peckanja. Takođe, bol i crvenilo se zaista sminjuju sa češćim koršćenjem hladnih obologa.


Čaj od pelina

Čaj od pelina je inače jako dobar, a definitivno je najbolji lek za crveni vetar kad je u pitanju lečenje biljem. Ovaj biljni čaj je pun antibakterijskih i antigljivičnih svojstava koja deluju kod svih kožnih problema i oboljenja. Ako imate crveni vetar dugo vremena i zanima vas prirodno lečenje biljem, pokušajte sa čajem od pelina. Operite inficirana područja na koži nekoliko puta na dan i brzo se rešite infekcije!


Pšenične mekinje

Za prirodno lečenje crvenog vetra mogu se koristiti i pšenične mekinje.

Pšenične mekinje deluju čudotvorno kada su u pitanju kožne infekcije. Umirujuća i negujuća svojstva pšeničnih mekinja smanjuju otok, crvenilo, bol i upalu koju izaziva infekcija. Natopite pšenične mekinje u vodi tokom noći. Popijte čašu ove vode svakog jutra. Uskoro ćete primetiti željene rezultate.


Prevencija i prognoze

Erizipel, odnosno crveni vetar je izlečiv. Znakovi groznice i bolesti povezani sa crvenim vetrom, obično se povlače za nekoliko dana od početka lečenja, mada su za izlečenje infekcije kože potrebne nedelje. Ožiljci ne ostaju.

Oko 30% pacijenata koji se leče od crvenog vetra, ponovo dobijaju ovo oboljenje. Kada  do toga dođe, za lečenje može da se prepiše dugotrajna terapija.

Važno je da se pacijent što pre javi lekaru u slučaju ponovljenog napada.

Ako pojavi novog napada crvenog vetra doprinose neka druga oboljenja, kao što su ekcem, atletsko stopalo ili dijabetes, onda pravilno lečenje ovih oboljenja može da spreči buduće napade erizipela. Brzo lečenje pukotina na koži, takođe pomaže.

Kao što prekomerna težina ili loša cirkulacija doprinose razvoju infekcije, tako i promene životnih navika i ishrane često smanjuju šanse za ponovnu pojavu crvenog vetra.