Bol u jeziku (mogući uzroci od bezopasnih do raka)

bol jezika

U nekim slučajevima, bol u jeziku i diskoloracija jezika govore o ozbiljnijim problemima (deficitu vitamina, zarazi HIV virusom ili raku u usnoj duplji). Zato je veoma važno da se obratite lekaru ako duže vreme osećate bol u jeziku bez nekog očitog uzroka.

Bol jezika se najčešće javlja zbog lakše povrede – na primer, zbog slučajnog ujeda za jezik, jedenja tvrde i hrskave hrane, opekotine od vruće hrane ili lokalne iritacije zbog pušenja ili proteze. Ponekad se bol javi i u usnama, desnima ili obrazima. Čirevi i ranice u ustima se mogu javiti na bilo kom delu jezika. Sindrom gorućih usta, osećaj da je jezik opečen iako nije bilo nikakvog fizičkog podražaja, se takođe ponekad javlja, a u nekim slučajevima se javljaju i simptomi depresije.

Svi znamo da je jezik najjači mišić u telu. On se zapravo sastoji od grupe mišića koji nam omogućuju da osetimo ukus hrane, gutamo i govorimo. Zdrav jezik je ružičaste boje i pokriven je malim papilama.

Pošto gotovo neprekidno koristimo jezik, bol u jeziku i diskoloracija su obično frustrirajući. Postoji mnoštvo potencijalnih uzroka bola u jeziku. Srećom, većina od njih nije ozbiljna i problem brzo nestaje.

bol u jeziku


Simptomi bola u jeziku

Simptomi koji se mogu javiti uz bol u jeziku su:

Mnoštvo infekcija, uglavnom virusnih i gljivičnih, može izazvati pojavu bolnih ranica i lezija na jeziku. Neke od tih infekcija spadaju u polno prenosive bolesti. Afte u ustima su čest, neinfektivan uzrok bolnih lezija na jeziku. Povreda ili opekotina može izazvati bol u jeziku. Takođe, autoimune bolesti, genetski sindromi i nutritivni deficiti mogu izazvati bol u jeziku. Najopasniji uzroci bolova u jeziku su alergijeske reakcije koje izazivaju osip sa oticanjem usana i jezika, kao i rak u usnoj duplji.


Mogući uzroci bola u jeziku: infektivna oboljenja

 • Virusne infekcije: mnogi virusi, uključujući herpes, male boginje i HIV mogu izazvati pojavu bolnih ranica po jeziku i unutrašnjosti usta. Ovi virusi su česti i lako se prenose kontaktom sa zaraženom osobom.
 • Gljivične infekcije: ovakve infekcije su česte, posebno kod dece, starijih osoba koje nose proteze i osoba sa slabijim imunim sistemom. Gljivične infekcije usta se gotovo nikad ne prenose kontaktom sa zaraženom osobom.
 • Polno prenosive Infekcije: bolne lezije u ustima mogu biti znak neke polno prenosive bolesti, uključujući HIV i sifilis.

Povezano> Rak jezika je sve češći: 6 simptoma na koje treba obratiti pažnju


Neinfektivni uzroci bolova u jeziku

 • Opekotine: ako jedete ili pijete nešto veoma vruće, to može izazvati bolnu opekotinu na jeziku.
 • Povrede: bilo kakva povreda jezika, uključujući i ujed za jezik, može izazvati jak bol. Osobe koje nose protezu često imaju bolove zbog trenja proteze o jezik.
 • Afte u ustima: reč je o malim, plitkim čirevima na jeziku i unutrašnjoj strani usana, koje su ponekad prilično bolne. Afte nisu infektivne i ne mogu se dobiti od nekoga niti preneti drugoj osobi.
 • Kancerozne ili prekancerozne lezije: rak jezika i usta izaziva bolne lezije na jeziku. Pušenje i prekomeran unos alkohola povećavaju rizik od nekih vrsta raka usta.

Ostali mogući uzroci bolova u jeziku

cvorici na jeziku

 • Nutritivni deficiti: neki nutritivni deficiti mogu dovesti do promene izgleda i teksture jezika, što je ponekad propraćeno bolovima. Manjak određenih nutrijenata obično izaziva i druge simptome: umor, obamrlost, trnjenje u prstima i promene raspoloženja.
 • Autoimuna oboljenja: bolne lezije na jeziku mogu biti simptom neke autoimune bolesti.
 • Genetski sindromi: neki nasledni sindromi imaju za simptom bolne lezije u ustima koje se teško leče.
 • Alergijske reakcije: reakcije na lekove, hranu ili neki drugi alergen mogu izazvati oticanje i/ili bolan osip na usnama, jeziku i unutrašnjoj strani obraza. Alergije treba shvatiti ozbiljno jer mogu biti i fatalne.
 • Sindrom gorućih usta (glosodinija): sindrom gorućih usta je hronični sindrom koji podrazumeva osećaj peckanja u ustima bez ikakvog uzroka. Sedam puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, i to najčešće pre ili tokom menopauze ili prilikom drugih većih hormonalnih oscilacija. Mada još uvek niko nije utvrdio šta izaziva ovaj sindrom, smatra se da on ponekad ima veze sa lučenjem pljuvačke, oštećenjem usne duplje zbog proteze ili škripanja zubima, pa čak i sa autoimunim bolestima.Ako imate ovaj problem, obratite se lekaru. Lekar će prvo pokušati da utvrdi da li je reč o nečem drugom. Ako je u pitanju ipak sindrom gorućih usta, postoje lekovi kojima se on leči i tretman je obično efikasan.
 • Rak u glavi ili vratu: postoji pet tipova raka koji se mogu javiti u glavi ili vratu i njihova imena se odnose na deo na kom nastaju: laringealni (u grlu, blizu glasnih žica), u nosnoj šupljini ili sinusima, nazofaringealni (u disajnim putevima, ali ne u nosu), oralni (u ustima) i na pljuvačnim žlezdama. Većina ovih karcinoma su karcinomi skvamoznih ćelija, što znači da se prvo javljaju u ravnim (skvamoznim) ćelijama koje čine tanak površinski sloj većine tkiva u glavi i vratu.Ako sumnjate da imate ovakav problem, obratite se svom lekaru opšte prakse. On će vas poslati kod odgovarajućeg specijaliste na dodatne testove. Bez biopsije i još nekih laboratorijskih testova nemoguće je identifikovati ove tumore. Lečenje obično podrazumeva operaciju i hemioterapiju.

Lečenje bolova u jeziku

U nekim slučajevima bol nestaje sam od sebe ili uz pomoć prirodnih lekova. Međutim, ako se bol jezika javio zbog infekcije ili je simptom nekog težeg oboljenja, najbolje je da odete kod lekara koji će vam prepisati adekvatan tretman. Ako imate problem sa jakim otokom usana ili jezika, odmah idite kod lekara, jer je to možda simptom teške alergijske reakcije koja može biti opasna po život.

Prirodni načini lečenja bolnog jezika:

 • Metod “čekaj da prođe”: u slučaju da je reč o blažoj povredi, opekotini ili ujedu za jezik, bol će uskoro sam proći. Ćelije na jeziku se brzo obnavljaju, tako da za oporavak treba svega par dana.
 • Ublažavanje bolova kremama: u apoteci možete kupiti gelove koji će vam privremeno ublažiti bolove.
 • Ispiranje slanim rastvorom: slana voda ublažava bolove i ubrzava oporavak kod afti koje izazivaju bol na jeziku.

Klasični načini lečenja bolnog jezika

 • Gelovi za spoljnu upotrebu: neki uzroci bolova u jeziku, posebno gljivične infekcije i neinfektivne lezije, se mogu ukloniti ovakvim gelovima. Ovakvi gelovi se koriste i za ublažavanje bolova.
 • Antivirotici: virusne infekcije koje izazivaju pojavu bolnih lezija na jeziku se leče antiviroticima.
 • Steroidi: ako je uzrok bolova upala, lekar će vam verovatno prepisati steroide.
 • Testovi krvi: ako lekar sumnja da bol u jeziku izaziva neki nutritivni deficit ili autoimuni poremećaj, verovatno će vas poslati na detaljnije analize kako bi se utvrdio uzrok bolova.
 • Biopsija: kada je prisutna sumnja da je uzrok bolova u jeziku rak ili prekancerogena lezija, radi se biopsija. Biopsija je postupak kod kog se iz lezije uzima uzorak tkiva i pregleda kako bi se utvrdilo da li u njemu ima kancerogenih ćelija.