4D ultrazvuk: Zašto je potrebno uraditi 4D pregled tokom trudnoće

4 d ultrazvuk

Zašto je potrebno uraditi 4D pregled tokom trudnoće? Da li je ovakav pregled bezbedan? Postoje li i neki rizici? Ovde ćemo odgovoriti na sva ta pitanja.

4D ultrazvuk omogućuje roditeljima da vide kako se njihova beba pomera u materici. Ovakav test omogućuje i lekarima da dijagnostikuju različite zdravstvene probleme kod bebe u materici, što ranije nije bilo moguće. Na 4D ultrazvuku se mogu videti veoma detaljne slike: bebina usta, nos, ruke i još mnogo toga. Možete videti kako beba zeva, maše rukama, pa čak i kako se smeši.

Međutim, 4D ultrazvučni pregled nije standard u svim bolnicama – kod nas je uglavnom zastupljen u privatnim ordinacijama.  Bez obzira na to, većina budućih majki i očeva se opredeljuje za ovakav pregled, jer je slika neuporedivo bolja od slike koju daje crno-beli, 2D ultrazvučni aparat.

ultrazvucni pregled 4 d

Šta je 4D ultrazvučni pregled?

Reč je o ultrazvučnom pregledu, koji se radi uz pomoć 4D tehnologije, kako bi se snimila beba u realnom vremenu. Ova dijagnostička metoda pruža lekarima obilje informacija, koje se kasnije koriste za procenu da li se beba normalno razvija.

Ultrazvučni pregled 4D tehnologijom omogućuje roditeljima da praktično gledaju snimak bebe kako se pomera.Ove slike i snimci omogućuju roditeljima da vide kako beba raste. 4D tehnologija je pouzdana za utvrđivanje postojanja defekata kod bebe.

Drugim rečima, 2D tehnologija daje dvodimenzionalnu sliku bebe, 3D i 4D omogućuju da se vidi trodimenzionalna slika, ali 4D tehnologija omogućuje još jednu stvar – da se vide i pokreti, tako da je gledanje 4D snimka kao gledanje videa.

Kako se radi 4D ultrazvuk?

Ovaj ultrazvučni pregled se radi kao i svaki drugi ultrazvučni pregled.Potrebno je samo da legnete na leđa, lekar će vam namazati stomak gelom i početi da pomera sondu po stomaku kako bi se dobila slika na ekranu.

Slike koje daje 4D sonogram se dobijaju preko talasa koje stvara ultrazvučni aparat. Eho se odbija i daje sliku bebe. Tako se pravi i 3D video, gde možete videti svoju bebu kako se pomera u materici. Lekari će proučiti snimak i reći vam da li je sa bebom sve u redu.

Ko radi 4D ultrazvučni pregled?

Ovaj pregled može raditi samo obučeno medicinsko osoblje. Često se ovaj posao prepušta i iskusnim, obučenim tehničarima.

Ne zaboravite jednu stvar: prečesto izlaganje ultrazvučnim talasima nije dobro ni za majku ni za bebu, pa je najbolje da ovaj pregled radite samo po potrebi i preporuci lekara.

Kada je najbolje uraditi 4D UZ pregled?

3D ili 4D ultrazvučni pregled se obično radi početkom trudog tromesečja trudnoće, kada beba počne da se pomera. Već nakon osamnaeste nedelje trudnoće je moguće videti kako se razvijaju glava, mozak, lice i kičma.

Preko 3D ultrazvuka se još u prvom tromesečju može odrediti pol bebe.

Šta možemo saznati preko 4D ultrazvuka?

Ovaj test govori mnogo toga o tome kako se beba razvija. Uz pomoć ovakvog testa se mogu identifikovati deformiteti i postojanje zdravstvenih problema, te se može odmah i reagovati.

Na primer, uz pomoć 4D ultrazvuka se mogu videti deformiteti poput zečije usne, deformacije skeletnog sistema i dijagnostikovati se problemi u razvoju neurološkog sistema.

Mnogi lekari koriste 4D ultrazvuk kako bi proverili da li postoji neka srčana mana ili oboljenje.  Ako se utvrdi postojanje bilo kakvih anomalija, lekari će preporučiti najbolji tretman kako bi porođaj bio uspešan.

Lekari koriste 4D ultrazvuk i da bi pratili efekat pušenja na nerođenu bebu. Naučnici su preko 4D ultrazvuka utvrdili da bebe čije majke puše mnogo više pomeraju usta nego bebe čije majke ne puše. To pomaže u izučavanju efekata stresa i pušenja na bebe u materici.

Sve u svemu, prednost ove tehnologije je mogućnost da se detektuje mnoštvo pokreta organa, što za uzvrat pomaže u dijagnostikovanju mnogih oboljenja koja podrazumevaju pokrete (npr. pomeranje srca pomaže u identifikaciji problema sa srcem, ili samo ponašanje fetusa može ukazati na problem sa razvojem mozga i centralnog nervnog sistema).

4D ultrazvuk pokazuje pokrete bebe u materici

Najuzbudljiviji momenat u životu svakog roditelja jeste kada prvi put vidi kako se njegova nerođena beba pomera u materici.

Međutim, lekarima su bebini pokreti važni da bi utvrdili da li je beba sasvim zdrava. Ako beba pomera sve udove, to znači da beba dobro napreduje. Ako su pokreti jednostavni ili ako se ne pomeraju svi udovi, možda će biti potrebni dodatni testovi.

Da li je 4D ultrazvuk štetan za bebu?

Ultrazvučni pregled uz pomoć 3D ili 4D tehnologije je bezbedan koliko i klasičan 2D aparat.Svi stručnjaci se slažu da je 4D ultrazvučni pregled potpuno bezbedan i za majku i za bebu.Naravno, uvek stoji upozorenje da pregled mora raditi kvalifikovana osoba.

Zašto je ovakav pregled dobar i koristan za bebu?

Kao što smo već napomenuli, najveća prednost 4D tehnologije je to što omogućuje da se vide i bebini pokreti.

Lekari sve češće procenjuju razvoj mozga kod bebe uz pomoć facijalnih ekspresija koje beba pravi. To je veoma važno kako bi se potvrdilo da se beba dobro razvija.

Još jedna prednost 4D tehnologije je to što je daleko preciznija nego 3D ili 2D. 4D tehnologija daje mnogo brže rezultate i manje zavisi od ekspertize osoblja koje radi pregled. Dakle, manje su šanse da če se pogrešiti u proceni uz 4D tehnologije.

Koje su mane 4D ultrazvučnih testova?

Najveći problem sa 4D tehnologijom jeste cena pregleda. Ovi pregledi nisu dostupni u svim bolnicama, a i tamo gde jesu, mnora se mnogo čekati na njih.

Mere opreza kod 4D pregleda

4D pregled je sasvim bezbedan, koliko i 2D ili 3D ultrazvuk. Naravno, sve to pod uslovom da pregled radi obučena osoba.

Rizik od ovakvih pregleda se ogleda u izlaganju ultrazvučnim talasima. Ultrazvučni talasi blago zagrevaju tkivo koje se razvija. Previše izlaganja UZ talasima može stvoriti male “džepove” gasa u tečnostima ili tkivima.

Zato 4D treba raditi samo po preporuci lekara i ne na svoju ruku.

Izlaganje ultrazvučnim zracima treba ograničiti na najviše 30 minuta prilikom jednog pregleda.

Mere opreza kod 4D pregleda

Pošto je 4D tehnologija daleko nadmašila 2D tehnologiju, mnogi naučnici smatraju da će ovo uskoro postati standardna procedura. Velika cena aparata za 4D sonografiju je ono što sprečava mnoge klinike da uvedu ovu proceduru kao rutinsku.

Međutim, ova tehnologija sve više napresuje i svi verujemo da će ovakav ultrazvučni pregled uskoro postati obavezan.

Pošto se preko 4D ultrazvuka mogu detektovati deformiteti lica, kičme, anomalije u razvoju mozga i srčani problemi u ranim fazama trudnoće, jasno je zašto je ovakav pregled mnogo bolji izbor u odnosu na klasični, 2D ultrazvuk.